SMJERNICE VANJSKE POLITIKE

Pusić sve veleposlanike pozvala u Zagreb

06.03.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Svi hrvatski veleposlanici dolaze u Zagreb i od srijede će sudjelovati na skupu koji organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Sveveleposlanički skup trajat će tri dana, a hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić razgovarat će s veleposlanicima o najvažnijim izazovima i zadacima koji stoje pred diplomacijom

To je ujedno i prvi takav skup koji okuplja sve veleposlanike. Razlog okupljanja je prije svega želja da se uspostavi bolja komunikacija između resorne ministrice i Ministarstva s veleposlanicima, piše Vjesnik. Tema za razgovor ima mnogo, među ostalim i o nastojanju da se u budućnosti daleko više stavi naglasak na važnost gospodarske diplomacije. O tome je Vesna Pusić govorila na samom početku mandata, a sama realizacija zahtijeva reorganizaciju i u Ministarstvu.

Bit će riječi i o nastavku ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a u zemljama članicama. Do sada je tijek ratifikacije vrlo uspješan, a skoru ratifikaciju najavile su mnoge zemlje članice. Ministrica Pusić zasigurno će veleposlanike izvijestiti i o svim ostalim pripremama koje Hrvatska čini uoči punopravnoga članstva.

Mnogima veleposlanicima istječe ili je već istekao mandat, pa se očekuje i vrlo skoro imenovanje novih veleposlanika. Između ostalih zemalja, novi veleposlanici vodit će naše diplomatske misije u SAD-u, Italiji, Francuskoj, Rusiji... U javnost su već procurila imena potencijalnih veleposlanika, među kojima su ugledni profesori, znanstvenici i diplomati.

Tako bi novi veleposlanik u SAD-u trebao biti Joško Paro, dosadašnji vanjskopolitički savjetnik predsjednika Josipovića i bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Način na koji je zamišljen i organiziran skup u Zagrebu do sada nije viđen, pa je i to još jedna od novosti koje je promovirala ministrica Pusić. Mnoge države u svijetu s vremena na vrijeme organiziraju slične skupove. Rade to i diplomacije najjačih svjetskih država, koje smatraju da je izravan kontakt koji veleposlanici ostvaruju s predstavnicima ministarstava iznimno koristan i važan za vođenje vanjske politike.