DRUŽENJE S MMF-OM

Pusić se uime 'kukuriku koalicije' obvezala na reforme

10.05.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Reforme neće stati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, štoviše, bit će to dodatan poticaj, uvjeravali su saborski zastupnici i šefovi Nacionalnog te Odbora za međuparlamentarnu suradnju Vesna Pusić i Milorad Pupovac predstavnike misije Međunarodnog monetarnog fonda koje su primili u posjet u Saboru, a ovi su zaželjeli što brži završetak pregovora

'Bio je to dobar informativni razgovor u kojemu su predstavnike MMF-a zanimala naša očekivanja o završetku pregovora i koristi koje će Hrvatska u tom smislu imati te pitanje naše sposobnosti ekonomskog oporavka, ali i daljnjeg razvoja. Mi smo im iznijeli argumente za našu snažnu opredijeljenost za članstvo u Europskoj uniji te za jačanje naše ekonomije, kao i tržišne utakmice, ali i suradnje s drugim ekonomijama', kazao je Pupovac.

On smatra da je 'MMF-u najvažnije pitanje političke spremnosti te odlučnosti i privrženosti određenim ciljevima, koji mogu biti postignuti dobivanjem statusa člana jer je hrvatsko pristupanje EU sasvim sigurno značajna ekonomska prilika'.

'Članstvo i proces pregovora će nam olakšati gospodarski oporavak, a kasnije i gospodarski razvoj, odnosno drugačiju klimu, koja pogoduje investiranju i dinamizira gospodarstvo', kazala je Pusić. Istaknula je da je 'u tom smislu iznimno važno pravosuđe koje funkcionira jer to utječe i na pravnu sigurnost i povjerenje investitora, a odražava se i na kreditni rejting'.

Ono što je MMF posebno zanimalo, dodaje Pusić, bilo je 'hoće li reforme biti provođene bez obzira na političku pripadnost i smjenu vlasti jer završetak pregovora nije i kraj posla, nego treba nastaviti ostvariti zacrtano, ponajprije zbog nas samih, a reforme neće stati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, štoviše, bit će to dodatan poticaj'.