ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Pusić prozvala Sloveniju zbog vojnog broda kod Savudrije

06.04.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg upozorenja Ministarstva unutarnjih poslova o uplovljavanju slovenskog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odmah je kontaktirala potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, priopćio je MVEP u petak

Ministrica Vesna Pusić zatražila je od Karla Erjavca objašnjenje nastale situacije koja je suprotna duhu Arbitražnog sporazuma i šteti njegovoj provedbi, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Berislav Živković, v.d. glasogovornika MVEP-a.

Ministar Erjavec istaknuo je pak kako prema slovenskim izvorima nije došlo do uplovljavanja u hrvatske teritorijalne vode.

Glasnogovornik slovenske vojske Simon Korez izjavio je u petak za dnevnik Slovenske novice da je patrolni čamac Ankaran u četvrtak 5. travnja 'plovio prema planu', te da se 'nalazio unutar slovenskih voda'.

Na pitanje je li slovensko vojno plovilo doista prešlo crtu razgraničenje u Savudrijskoj vali, kako tvrdi hrvatski ribar koji je susret sa slovenskim plovilom prijavio hrvatskim vlastima, Korez je odgovorio da se Ankaran prema njihovim koordinatama 'svakako nalazio unutar slovenskih voda i to u njihovu krajnjem južnom dijelu'.

MVEP podsjeća kako se sastavni dio Arbitražnog sporazuma, o čemu je bilo riječi i tijekom službenih razgovora u okviru prošlomjesečnog posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Zagrebu, temelji na tome da su se obje strane dužne suzdržavati provokacija te incidentnih i dvojbenih situacija do donošenja odluke Arbitražnog suda.

U tom smislu Ministarstvo izražava nadu da u budućnosti neće biti sličnih situacija, te napominje kako će upravo sredinom ovog mjeseca Arbitražni sud započeti s konzultacijama s obje strane.

Inače, 25 metara dugački patrolni čamac koji je nazvala Ankaran, Slovenija je kupila 1996. godine u Izraelu, a može razviti brzinu od 42 čvora. Patrolne brodove iz iste klase 'Dvora II' Izrael je prodao i mornaricama Eritreje, Indije i Sri Lanke. Uz Ankaran slovenski mornarički divizijun sa sjedištem u Ankaranu kod Kopra raspolaže još i s vojnim brodom Triglav kupljenim u Rusiji za 35 milijuna dolara. Triglav je dugačak 49 metara i može razviti brzinu od 27 čvorova.