NEDOSTAJE 4,5 MILIJARDE KUNA

Pusić poziva na rebalans proračuna

20.02.2010 u 16:58

Bionic
Reading

Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i predsjednica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog Sabora Vesna Pusić izjavila je danas u Splitu kako je u ovom trenutku nužan rebalans proračuna za ovu godinu jer u sadašnjem ne postoje sredstva za brodogradilišta

'U sadašnjem proračunu ne postoji 4,5 milijarde kuna koje država treba ove godine isplatiti brodogradilištima, a to je 4 posto proračuna', rekla je Pusić na konferenciji za novinare.

Rebalans je nužan i zbog 'neplaćanja koje je kroz nelikvidnost blokiralo ukupno hrvatsko gospodarstvo, a to je u prvom redu neplaćanje države', rekla je, izrazivši neslaganje s nedavnom izjavom ministra financija Ivana Šukera kako rebalans nije potreban.

Upozorila je da bi nedostatak konsenzusa o ustavnim promjenama u Hrvatskoj mogao zaustaviti pozitivna napredovanja.
'Uređenje biračkih popisa i načina glasovanja na izborima u Hrvatskoj je projekt završetka države. Bez uređenja države u tom smislu i institucije države gube legitimitet pa je za nas (oporbu) neprihvatljivo glasovanje dijaspore koje bi moglo promijeniti rezultat izbora u Hrvatskoj', kazala je Pusić.

'Hrvati u BiH su onaj dio hrvastkog korpusa koji je najgrublje i najčešće varan od hrvatske oficijelne politike', rekla je i dodala kako Hrvatima u BiH treba pomoći 'aktivnim programima'. 'U ovom trenutku nemamo nijedan projekt prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH koji bi bio financiran iz europskih fondova, a u tom pogledu trenutačno imamo na raspolaganju 150 milijuna eura', kazala je Pusić, koja se zauzima za to da se mladim stručnjacima u Hrvatskoj, koji će se educirati za preuzimanje sredstava iz europskih fondova i za modernu javnu upravu, priključi i 50 mladih Hrvata iz BiH.

Iznijela je također zamisao da se iz europskih fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju 2012. i 2013. godine može osmisliti projekt 'Hrvatska Provansa' koji bi obuhvaćao dalmatinsko zaleđe od Zadra do Konavala. Tim sredstvima bi to područje moglo davati novu kulturnu, turističku, gastronomsku i poduzetničku ponudu, smatra Pusić.

Komentirajući odluku predsjednika Republike Ive Jospipovića da smjeni savjetnika za poljoprivredu Matu Mlinarića, Pusić je rekla da su to 'dječje bolesti i početni problemi uobičajeni na početku bavljenja nekim poslom'. Ocijenila je pozitivnim što Josipović nije odustao od svojih kriterija te pri toj smjeni nije bilo zataškavanja niti prikrivanja.

Za Josipovićevog savjetnika za ekonomiju (Boris Cota) Pusić je rekla da ga ne poznaje, ali je i dodala kako su predsjedničke ovlasti najmanje upravo u ekonomiji. Odgovarajući na upit Pusić je imenovanje članice Kosoričina ureda Martine Banić u Nadzorni odbor Fine ocjenila 'bizarnim i apsurdnim'.