NEKA PROĐU BLAGDANI

Pusić pomiče referendum o EU-u na kraj siječnja

14.12.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić izjavila je u srijedu da se razmišlja o tome da se referendum o pristupanju Hrvatske EU-u održi krajem siječnja, nakon božićnih i novogodišnjih praznika

'Razmišlja se o tome da se referendum, po mogućnosti, održi što ranije, ti razgovori idu u pravcu da se održi krajem siječnja', rekla je Pusić novinarima u Hrvatskom saboru.

Isključila je mogućnost da se građani o pristupnom ugovoru izjašnjavaju 7. siječnja, koji je krajnji rok prema važećoj odluci Sabora, kao i preko božićnih i novogodišnjih praznika koji, rekla je, nisu pravo razdoblje za provođenje ikakve političke kampanje.

Pusić je i ranije najavila promjenu saborske odluke o održavanju referenduma, prema kojoj bi trebao biti održan 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, odnosno najkasnije do 7. siječnja jer to smatra prekratkim rokom za informiranje građana o sadržaju ugovora.

Vjerojatna nova ministrica vanjskih poslova u vladi lijevoga centra očekuje u siječnju dogovor oko novih hrvatskih veleposlanika koji mjesecima nisu imenovani zbog spora odlazećeg šefa diplomacije Gordana Jandrokovića i predsjednika Ive Josipovića

'To ćemo, nadam se, riješiti dosta brzo, tijekom siječnja bit će dogovoreno sve što treba u vezi s veleposlanicima, ne samo u SAD-u, nego i s drugima', rekla je Pusić nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Philipom Reekerom.

Po njezinim riječima, razgovarali su o budućoj suradnji Hrvatske i SAD-a te o ulozi Hrvatske u regiji, osobito o prijenosu hrvatskih iskustava susjednim zemljama koje su na različitim stupnjevima integriranja u euroatlantske organizacije.

Pusić je na novinarski upit o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije ponovila raniji stav da se od tužbe neće odustati ako se otvorena pitanja između dvije države ne mogu riješiti dogovorom Zagreba i Beograda.

'Svrha cijelog postupka nije simbolička, nego praktična, da se riješi pitanje nestalih, opljačkane imovine i optužbi za ratne zločine', rekla je.

'Ako je ta tri problema moguće riješiti međudržavnim sporazumom između dvije zemlje, onda postoji mogućnost da se na dnevni red stavi mogućnost uzajamnog povlačenja tužbe', istaknula je Vesna Pusić

Upitana je li bila pozvana na prijem kod premijerke Jadranke Kosor i smatra li slučajnim da se on održavao u isto vrijeme kad je predsjednik Josipović davao mandat predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, Pusić je rekla je da nije provjeravala je li dobila poziv, ali 'da to ne bi uzela za zlo'. 'To je jedan oproštajni domjenak, a mi se ne opraštamo', rekla je Vesna Pusić