RH NA POVIJESNOJ PREKRETNICI

Pusić: Miklenić se prebacio s Mesića na mene

07.11.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Vesna Pusić izjavila je danas u Šibeniku da se u godinama koje dolaze Hrvatska nalazi na povijesnoj prekretnici

ZADAR/ŠIBENIK - "Godine pred nama značajne su jer ćemo zauzeti mjesto u Europskoj uniji te preuzeti vodeće mjesto u europeizaciji regije, čime će se prekinuti pošast kulture korupcije koja je proizvod loše vlasti", rekla je Pusić na konferenciji za novinare u hotelu Jadran.

Dodala je da se Hrvatska izlaže velikom riziku ako ne iskoristi tu priliku te kako je njena "kandidatura prilika da tu šansu ne propustima". Pusić naglasila da je ponosna što je jedina kandidatkinja svoje stranke te što je stranka jednoglasno stala iza nje.

Osvrnuvši se na predsjedničke ovlasti kazala je kako su one utvrđene zakonom. Predsjednik daje sliku države u svijetu, a svojim autoritetom potiče teme te traži odgovore na pitanja koja nisu u neposrednoj domeni predsjedničkih ovlasti, dodala je.

"U mladosti sam uvijek mislila da je za taj posao najvažnije obrazovanje, znanje i sposobnost, a danas mislim da su najvažniji poštenje i odgovornost, što je vrlo važno za razumijevanje vlasti koja nije instrument za stjecanje osobne koristi i novca, već je ona jedna vrsta usluge za dobrobit zemlje i njenih građana", zaključila je Pusić.

Kada je riječ o dijaspori Pusić je kazala kako će ona i na ovim izborima glasovati. "Trebam i želim dobiti te glasove, ali ne preko laži budući da je taj dio birača najviše izvaran. Umjesto stvarne brige za te ljude oni su do sada imali samo pravo glasa za hrvatske institucije od kojih nisu imali koristi", ustvrdila je. Dodala je kako smatra da za hrvatske institucije moraju glasovati oni državljani koji u Hrvatskoj plaćaju porez.

Također se kazala kako se zalaže da "hrvatski korpus u BIH bude nositelj europeizacije te države".

Komentirajući na novinarski upit današnji članak glavnog urednika Glasa koncila Ivana Miklenića u jednim dnevnim novinama - koji joj je poručio kako se Crkva ima pravo miješati u politiku te tako odgovorio na njezinu izjavu da je reakcija Crkve na Sporazum o arbitraži neustavno miješanje u politiku - Pusić je kazala da je isti novinar na čudan način već polemizirao i s predsjednikom Mesićem, pa se sada prebacio na nju.

Prije Šibenika, kandidatkinja Pusić je boravila u Zadru gdje se na promotivnom štandu na Narodnom trgu družila s građanima.