NEKAKO S PROLJEĆA

Pusić ide u pohode Hillary Clinton

06.03.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić 21. ožujka putuje u Washington na bilateralni sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, saznajemo iz visokih izvora iz MVEP-a

Posjet je dogovoren ni tri mjeseca od formiranja nove vlade, nakon što je pomoćnik državne tajnice William Burns u sklopu svoje balkanske turneje posjetio Zagreb. Sigurno je riječ o velikom vanjskopolitičkom uspjehu nove vlade i svojevrsnom vjetru leđa za daljnje poteze, a i priprema terena za posjet premijera Zorana Milanovića SAD-u o čemu smo već pisali.

Amerikance sigurno zanima nastavak dobre suradnje i savezništva između dviju zemalja i nakon smjene vlasti u Hrvatskoj.

SAD je odigrao veliku ulogu u završnici pregovora Hrvatske s Europskom unijom lobirajući kod zemalja članica, a Hrvatska je pouzdan partner u mirovnim misijama u područjima gdje Washington ima posebne interese, poput Afganistana. Državna tajnica Clinton i ministrica Pusić razgovarat će i o eventualnom ukidanju viza hrvatskim državljanima za putovanja u SAD. Također, SAD Hrvatsku vidi kao faktor stabilnosti i uzor zemljama u regiji te će jedna od tema biti i daljnji napori na njezinom pacificiranju.

Ministrica Pusić svakako će morati odgovoriti i na poneko neugodno pitanje poput kritike koju je prije nekoliko dana iznio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley da je naša zemlja neprijateljski raspoložena prema stranim ulaganjima.