AKCIJSKI PLAN VLADE ZA EU

Pusić: Brodogradilišta rješavamo do kraja mjeseca

06.06.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Hrvatska je izradila vrlo detaljan akcijski plan za rješavanje preostalih obveza u pripremama za članstvo u Europskoj uniji i sve te obveze bit će ispunjene u sljedećih nekoliko mjeseci, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Ministrica Pusić sudjelovala je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Hrvatske. Europsku stranu predstavljali su danski ministar za europska pitanja Nicolai Wammen i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

'Mi smo se vrlo dobro pripremili za ovaj sastanak, predočivši akcijski plan kojim smo reagirali na prvo izvješće o monitoringu koje je Komisija objavila u travnju', rekla je ministrica Pusić.

Ministrica je objasnila da je u tom akcijskom planu, koji je vlada prihvatila 21. svibnja, definirana 51 točka s primjedbama Komisije te da on sadrži sve pojedinosti kako će se te primjedbe razriješiti, što će se poduzeti, tko je zadužen za to i do kada to mora biti riješeno.

Ministrica Pusić je rekla da će sva pitanja koja se odnose na brodogradilišta biti riješena do kraja ovoga mjeseca. Hrvatska vlada je u ožujku odlučila da Kraljevica ode u stečaj, za Brodosplit je prihvaćena ponuda samoborskog DIV-a, a za 3. maj i Brodotrogir vlada je uzela dodatna tri mjeseca za pronalaženje rješenja.

'Ministarstvo gospodarstva u uskoj suradnji s Komisijom dogovara model privatizacije tih brodogradilišta i to će biti riješeno do kraja ovoga mjeseca', rekla je ministrica.

Danski ministar europskih poslova Wammen, čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je Hrvatska 'općenito na pravom putu' u svojim pripremama za članstvo, da je u nekoliko područja potrebno pojačati napore, posebice u područjima pravosuđa i temeljnih prava, tržišnog natjecanja i pravde, slobode i sigurnosti. 'Nakon ovoga sastanka uvjeren sam da će sve te obveze biti ispunjene', rekao je Wammen.