POČELA KAMPANJA PROTIV CIGARETA

Pušenje ubija ljude i prazni proračun

09.03.2011 u 20:13

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji posljednjih šest godina od pušenja je umrlo više od četiri tisuće ljudi. Osim najtragičnije brojke, smanjenja kvalitete života pušača i pasivnih pušača, liječenje posljedica pušenja osiromašuje državni proračun, odnosno naš zdravstveni sustav

Štetnu naviku ovisništva o nikotinu i dimu Ognjen Brborović, liječnik i predsjednik udruge Difrakcija, povodom današnjeg Dana nepušenja naziva najvećim javnozdravstvenim problemom u Hrvatskoj.

'Polovica naših građana ne puši, polovica ih puši, a polovica pušača želi prestati pušiti. Mi im želimo pomoći isticanjem primjera ljudi koji su uspjeli i koji obećaju da će uspjeti', rekao je Brborović danas u Osijeku, tijekom početka kampanje 'Bivše i bivši – prekid koji se pamti'. On se poziva na anketna istraživanja provedena 2003. i 2009. godine na uzorku od šest i devet tisuća građana, od kojih se polovica izjasnila kao pušači, a polovica njih izrazila je želju za prestankom.

Brborović kaže da su zabrana pušenja u javnim prostorima i poskupljenje pušačkih proizvoda najbolje metode borbe protiv ove ovisnosti, ali da je pušačima potrebno dati još motivaciju i potporu. Kampanjom 'Bivše i bivši' u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu do prosinca će prikupljati video izjave pušača koji će javno najaviti oproštaj od otrovne navike.

PUŠENJE UNIŠTAVA ZDRAVLJE I ŽIVOT

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u svom letku upozorava:

-pušenje uzrokuje ili pomaže razvoj niza bolesti srca i krvožilnog sustava
-oko trećine svih slučajeva raka raznih lokacija vezano je uz pušenje
-oko 90 posto umrlih od raka pluća bili su pušači
-dišni putovi pušača neprekidno se sužavaju
-kod trudnica-pušača 2-3 puta su češći pobačaji
-nikotin i duhanski dim ubrzavaju nastanak bora i pogoršanje tena
-zubi žute i brže se kvare
-pušenjem smanjujemo količinu vitamina C
-pasivno pušenje jednako je štetno
-nepušač u istoj prostoriji s pušačem u sebe unosi jednu trećinu popušene cigarete.



'Država je pokrenula dobre promjene. Sve je manje prostora u kojima se može pušiti, cigarete su sve skuplje i to je najbolji način borbe protiv pušenja. Mi sada želimo dati ljudima potporu i pokazati da nisu usamljeni u svojoj odluci', objašnjava Brborović.

Nikola Kraljik iz osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo na veličinu problema upozorio je podatkom o 4251 smrti samo u toj županiji koje se izravno povezuju s pušenjem. 'Većinom su to maligne bolesti, ali ima i imamo i kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osobito zabrinjava što su u porastu ova oboljenja kod mlađih ljudi', istakao je Kraljik.

Opterećenje po državni zdravstveni proračun nije zanemarivo. 'Liječenje osobe s karcinomom pluća stoji od pola milijuna do milijun kuna', navodi Kraljik.

Na glavnim trgovima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, Difrakcija će tijekom sljedećih mjeseci postavljati video kioske na kojima će bivši i sadašnji pušači moći snimiti svoje video izjave o prestanku pušenje. koji žele prestati pušiti. Izjave se mogu poslati, putem web sjedišta kampanje www.bivseibivsi.hr i Facebook stranica. Sudionici dobivaju simbolične nagrade i sudjeluju u nagradnoj igri.

Nastavak kampanje slijedi u lipnju kada će se organizirati škole nepušenja, a u svibnju Difrakcija organizira konferenciju 'Prepreke u prestanku pušenja' za strukovna udruženja iz područja onkologije, pulmologije, psihijatrije, obiteljske medicine i javnog zdravstva. Tada je predviđeno da predsjednik Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić potpišu Deklaraciju o nepušenju.

Difrakcija nazivom kampanje 'Bivše i bivši – prekid koji se pamti', objasnio je Brborović, ukazuje na činjenicu da većina bivših pušača zauvijek pamti datum odvikavanja i sentimentalno je za njega vezana.