ODLUKA SLJEDEĆI TJEDAN?

Purdini odvjetnici uložili žalbu na pritvor

22.01.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Obrana Tihomira Purde u subotu je uputila žalbu Sudu Bosne i Hercegovine na odluku kojom mu je produžen ekstradicijski pritvor, potvrdila je u subotu Hini odvjetnica Ana Primorac iz odvjetničkog ureda Josipa Muselimovića.

Primorac je izjavila da se žalba, između ostalog, temelji na ocjeni Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde.

DORH je na svojoj internetskoj stranici u četvrtak izvijestio da je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, hrvatskog branitelja uhićenog 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice, pa time niti osnova za traženje njegova izručenja.

Nakon odluke hrvatskog pravosuđa da neće pokretati kazneni progon Purde jer za to nema osnova, njegovo izručenje od BiH zatražila je Srbija.

Na zahtjev srbijanskih vlasti Sud BiH u petak je donio oduku kojom je Purdi ekstradicijski pritvor produžen za najduže četrdeset dana, u što je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru otkako je 5. siječnja uhićen na graničnom prijelazu Orašje.

U odvjetničkom timu koji zastupa Tihomira Purdu u BiH očekuju da bi Sud BiH o njihovoj žalbi mogao odlučivati početkom sljedećeg tjedna.

Srbijanske pravosudne vlasti Sudu BiH još nisu dostavile propratnu dokumentaciju kojom bi obrazložili zahtjev za izručenjem. Tek kada takva dokumentacija stigne u Sarajevo, Sud biH moći će odlučiti o tome hoće li Purda biti izručen Srbiji ili pušten na slobodu.