PROSVJED PRED BIH VELEPOSLANSTVOM

'Purda je žrtva pravnog terora'

11.02.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Pripadnici 'Braniteljske akcije', pokreta koji okuplja hrvatske branitelje iz raznih krajeva zemlje, prosvjedovali su danas mirno ispred veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu zbog, kako su rekli, 'pravnog terora' nad hrvatskim braniteljem Tihomirom Purdom, koji u pritvoru u BiH i kojega Srbija traži zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine

Prosvjednici, njih dvadesetak, uručili su prosvjednu notu u veleposlanstvu i istaknuli veliki natpis 'Sloboda za Purdu', a cijeli je skup prošao bez izgreda.


Violeta Antolić pročitala je pred okupljenim braniteljima prosvjednu notu u kojoj stoji da 'najoštrije prosvjeduju protiv pravnog terora nad Tihomirom Purdom, koji je već 40 dana izložen iživljavanju pravosudnih tijela spomenute države'. Također ističu kako ih 'činjenica da je na djelu smicalica pravosudnih tijela treće države, u ovom slučaju Republike Srbije, ostavlja zaprepaštenim' jer sud BiH, kako dodaju, 'ne uočava da je riječ o najgrubljem kršenju ljudskih sloboda i prava'.

Napominju da je 'sporost rješavanja problema' i već četrdeseti dan boravka u kaznionici ostavlja trag na građaninu RH, koji je teško bolestan, te traže da ga se pusti na slobodu zbog humanih razloga.

'Putem veleposlanstva BiH u Zagrebu upućujemo najoštriji prosvjed BiH vlasti i pravosuđu te apeliramo na njihovu javnost i medije da pomognu u oslobađanju Tihomira Purde i njegovom povratku obitelji jer navedena događanja trajno zasjenjuju odnose dviju država', stoji u prosvjednoj noti pročitanoj ispred veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Nakon mirnoga kratkog prosvjeda branitelji okupljeni u 'Braniteljsku akciju' mirno su se razišli najavivši da će sudjelovati na braniteljskom prosvjedu u Zadru u subotu, 12. veljače.

Tihomir Purda u pritvoru je u Zenici od 5. siječnja, kada je na graničnome prijelazu u Orašju uhićen na temelju srbijanske tjeralice zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine. Hrvatsko državno odvjetništvo provelo je istragu na temelju srbijanskih optužaba te je zaključilo da Purda nije kriv, a Hrvatska zbog toga nije mogla tražiti njegovo izručenje.

Srbija je ostala pri svojoj optužnici te inzistira na izručenju vukovarskog branitelja. Sud BiH donio je 9. veljače odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora Tihomiru Purdi do šest mjeseci.