ZBOG ĆIRILICE

Pupovac otvorenim pismom žestoko odgovorio Orepiću

  • Autor: M.Šu.
  • Zadnja izmjena 13.08.2016 22:57
  • Objavljeno 13.08.2016 u 22:57
Vlaho Orepić i Milorad Pupovac

Vlaho Orepić i Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galoic, Patrik Macek

Nakon što je ministar Orepić zbog izjave da brisanjem lažnih birališta srpska manjina u Vukvaru više neće imati uporište za ćirilicu izazvao reakcije u Srbiji, ali i Hrvatskoj, otvorenim pismom oglasio se i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

U otvorenom pismu Pupovac napominje kako je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepićviše puta optužio cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta, a takve optužbe, kaže čelnik SNV-a, srpsku manjinu ne samo da zabrinjavaju, nego i straše.

'Kada Vi, ministar unutarnjih poslova, ne znate ili namjerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje – postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava. Ministre, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva! Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time riješiti problem ćirilice', stoji u otvorenom pismu.

Spomenuo se Pupovac i obilježavanja u Srbu.

'Kad ministar ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcionira poticanje na nacionalnu i vjersku mržnju i nasilje te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu; kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opću sigurnost u Hrvatskoj. Ukoliko ministar one koji svojim izjavama i radnjama (poput Keleminca, Skeje ili Thompsona) svrstava u kategoriju političkog djelovanja koje je možda štetno za proslavu Oluje, ali ne i za slobodu političkog djelovanja i za vrijednosti ustavnog poretka, onda on time teško kompromitira i tih nekoliko pozitivnih stvari koje je uradio za svog kratkotrajnog mandata', napisao je Pupovac.

'Gospodine ministre, marširanje u crnim vojnim uniformama s ustaškim znakovima, uz povike 'Za dom spremni', nije političko djelovanje. Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigdje, unatoč Vašim nesnalaženjima, unatoč Vašim pitanjima što to znači i unatoč Vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutarnjih poslova, trebao ježiti', zaključuje Pupovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!