obljetnica oluje

Pupovac: Osmisliti politiku sjećanja za sve žrtve koja će omogućiti ljudima da žive normalno

01.08.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je u četvrtak da su odnosi Srbije i Hrvatske posljednjih godina sve lošiji, poglavito zbog oprečnih stavova o 'Oluji' i stradanju Srba u Hrvatskoj, te sugerirao da treba osmisliti politiku sjećanja za sve žrtve koja će omogućiti ljudima da žive normalno

Pupovac je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako uoči 24. obljetnice 'Oluje' ne vidi pojačane napetosti u Hrvatskoj, osim ustaljene prakse da u obilježavanju tog dana sudjeluje i pjevač Marko Perković Thompson koji se, kako je ocijenio, proslavio veličanjem ustaštva.

'Što se tiče Thompsona, nažalost, uobičajeno je da taj pjevač, koji se proslavio veličanjem ustaškog režima, nastupa u različitim dijelovima Hrvatske. Izgleda da će to sada biti Split. To znači da postoji neka distanca između Thompsona i službene proslave u Kninu', ocijenio je Pupovac.

Ukazavši na to da su odnosi između Hrvatske i Srbije loši od 2011. godine, Pupovac je istaknuo da u odnosu na tumačenje akcije 'Oluje' nema značajnih promjena na srpskoj i hrvatskoj strani, te da su ozbiljan problem i izostanci presuda za ratne zločine i progone, uništavanje naselja, kako i presuda za sprječavanje povratka.

'To je ono što za Srbe i Hrvatskoj predstavlja ozbiljan problem', rekao je Pupovac, ocijenivši kako je jednako tako problematična i činjenica što nema vidljivih napora da se otvorena pitanja rješavaju.

On je ocijenio da se suspendiraju zakoni kojima se omogućava da Srbi imaju prava u sferi kulturne autonomije, poput pitanja obrazovanja i jezika i pisma.

'Ne mislim samo na pitanje ćirilice u Vukovaru, već i na škole na području istočne Slavonije koje još od 1997. godine nemaju riješen status. Postoji vrsta pristupa koji bi se mogao nazvati izvanrednim stanjem', ocijenio je Pupovac.

On je naveo kako postoje osobe koje kažu da u Vukovaru ne možete koristiti ćirilicu jer postoje ljudi koji su stradali.

'Nije ćirilica ta koja je uzrokovala njihovo stradanje. Potrebno je osmisliti politiku sjećanja i za Glinu i za Vukovar koja neće sprječavati normalan odnos među ljudima, dopustiti samovolju i suspenziju zakona i koja će omogućiti ljudima da žive normalno', istaknuo je Pupovac.

On je za zločin u crkvi u Glini rekao da je 'jedna od najtužnijih priča', ne samo u Hrvatskoj već i šire, jer se taj zločin 'jedan od najgnusnijih i najokrutnijih zločina koji su počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije – negira'.

'Jedino su Srbi i njihovi prijatelji iz nevladinih organizacija ti u Hrvatskoj koji komemoriraju taj strašan zločin. To je nešto što predstavlja ozbiljnu mrlju na licu i Hrvatske i svijeta', rekao je Pupovac.

Za posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Izraelu i njezin, kako je ocijenio, pokušaj da spor sa židovskom zajednicom u Zagrebu u vezi sa spomenikom židovskim žrtvama riješi u Jeruzalemu, Pupovac kaže da je spomenik u Zagrebu 'pogrešno koncipiran' kao spomenik koji treba obilježiti stradanje šet milijuna Židova.

On je rekao kako su 'sve zajednice naroda žrtava protiv takvog koncepta'.

'Traže i očekuju da se digne spomenik žrtvama ustaškog režima, a ne nekog drugog režima. Jer, taj režim je odgovoran za osmišljavanje, ozakonjenje i provedbu genocida i holokausta', naglasio je Pupovac.