poruka mira

Pupovac odao počast vukovarskim žrtvama, dio branitelja i građana mu okrenuo leđa

17.11.2018 u 13:30

Bionic
Reading

Zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, zajedno s predsjednicom udruženja porodica 'Protiv zaborava' Maricom Šeatović, odao je počast nedužnim vukovarskim žrtvama u subotu.

Pupovac je jedan vijenac bacio vijenac u Dunav, a drugi položio na Memerijalnom groblju u zajedno s Maricom Šeatović tako odavši počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Na obalu Dunava došao je u pratnji policije.

Na Memorijalnom groblju mu je dio branitelja i građana koji su se tamo našli okrenuo leđa.

'S najdubljim suosjećanjem položli smo vijenac, kako za stradale građane Vukovare hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to jer je to izraz najdubljih naših moralnih osjećaja, unatoč podjelama u ovom gradu i u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i da je to smjer u kojem svi trebamo ići. Kao što oni čije smo grobnice vidjeli na gradskom groblju Vukovara u miru počivaju tamo, sa različitm pismima, vjerskim obilježjima i različitim prezimenima' kazao je Pupovac.

Istaknuo je da je njihova najdublja želja da u Vukovaru i zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego koje će biti povod za zbližavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti.

'Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve, govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja sa stradanjem drugoga. Danas čujemo glasova koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema', rekao je Pupovac, javlja N1.

  • +14
Vukovar: Milorad Pupovac položio vijenac u rijeku Dunav Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Rekao je da nije došao komentirati ičije izjave i polemizirati te da su neke izjave imale za cilj odvratiti Šeatović i njega od dolaska kao i odvratiti neke "druge ljude dobre volje".

Ipak, neizravno je poslao poruku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi zbog njegove izjave da Pupovac treba birati između Vukovara i Bačke Palanke.

"Postoje ljudi koji su davali mnoge izjave proteklih dana, javne i nejavne. Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši, onaj tko priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar, s lošim namjerama i lošom pameću. Naš moralni osjećaj je veći od bilo čijih komentara i izjava, jači od bilo čijih komentara i osjećaja. Niti će svi Srbi razumjeti dolazak niti će svi Hrvati prihvatiti ono što poručujem... Ja sam uvjeren da s onim što činimo radimo pretpostavke za bolje odnose, da čuvamo mir, da gradimo bolje odnose u gradu i zemlji jer im je to potrebno" zaključio je Milorad Pupovac

Prethodno je premijer Andrej Plenković kazao kako smatra da je dobro da Milorad Pupovac ide u Vukovar. 'Ta ja odluka njegova. Moj stav je i dalje jasan - mislim da se žrtvama Vukovara i žrtvama u Domovinskom ratu treba odati poštovanje. Mi ćemo tamo kao Vlada u najvećoj mjreri biti sutra, a dio će biti u Škabrnji", izjavio je premijer Andrej Plenković koji je danas obišao sajam Interliber.