O USTAŠAMA I ČETNICIMA

Pupovac: Nećemo tolerirati HDZ-ovo zaoštravanje retorike

Bionic
Reading

Bude li HDZ temeljio predizbornu kampanju na oštrijoj nacionalnoj retorici, iz redova SDSS-a, njegovog koalicijskog partnera u posljednja dva mandata na vlasti, poručeno je da 'tu vrstu kampanje ne bi tolerirali'

'Sigurno je da bi zaoštravanje u tom pravcu možda donijelo na jednoj strani, ali nešto bi se izgubilo na drugoj', poručio je Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, premijerki Kosor preko Slobodne Dalmacije, komentirajući njezine pozdrave generalima Gotovini i Markaču.

Pupovac nije decidirano odgovorio kako će se njegova stranka postaviti nastavi li HDZ u tom smjeru te hoće li raskinuti suradnju, no premijerki je replicirao na njezine tvrdnje da je 'bilo opasno ne reagirati na četnikovanja u Hrvatskoj 90-ih godina'.

Reafirmacija četništva tijekom 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije, pa i u dijelovima Hrvatske, sigurno je bila problem. Međutim, u Hrvatskoj taj problem više ne postoji, jer smo našom politikom reafirmirali temeljnu vrijednost Srba u Hrvatskoj, a to su antifašizam i partizanski pokret', odgovorio je Pupovac.

Po njemu, 'kontroverze oko Draže Mihailovića u Srbiji nisu naš problem', uz napomenu da to 'ne može biti razlog da budemo slijepi za ono što je naša realnost, a to je mokrenje po spomen-kosturnicama žrtava ustaškog zločina'.

'Naša je realnost to da su nam gradovi i naselja 'ukrašeni' ustaškim simbolima i veličanjem ustaških prvaka, naša je realnost da se pjevaju pjesme kojima se veliča poglavnika i njegove pobočnike, naša je realnost da ulice još uvijek nose nazive ratnih zločinaca kao što je Mile Budak', ustvrdio je Pupovac.

Ipak, na upit kako ocjenjuje premijerkino držanje prema tim pojavama, Pupovac je odgovorio da je ona 'značajno pridonijela međuetničkoj toleranciji, suradnji s Haškim sudom i odmaku od politike reafirmacije ustaštva u Hrvatskoj'.

'Svemu tome još uvijek nedostaje proaktivna politika reafirmacije antifašizma i partizanskog pokreta, reafirmacija sjećanja na žrtve zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, no treba biti pošten i reći da to nije samo premijerkin posao', ukazuje Pupovac.

Zaključno smatra da je 'Hrvatska još uvijek blokirana u nekim pitanjima, naročito kad je posrijedi otvoren i bezrezervan odnos prema antifašizmu i ustaškim zločinima, ali i zločinima počinjenim prema Srbima u ovom ratu'.