JASAN UVJET

Pupovac: Nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović

15.09.2016 u 09:50

Bionic
Reading

Zastupnici nacionalnih manjina danas će nastaviti raditi na zajedničkom programu kojim bi trebali ići u pregovore s budućom vladom. O tom programu i mogućnosti sudjelovanja u vladi progovorio je za N1 SDSS-ov Milorad Pupovac

Ovaj put, poručio je Milorad Pupovac u razgovoru za N1, postoji veća šansa da svih osam zastupnika nacionalnih manjina nastupi zajedno prema vladi, a to će napraviti nakon što izrade zajednički program.

'Prije svega mi ne bismo htjeli fluidan i nedefiniran odnos. Najbolje je da se odnos definira i da se potpiše sporazum i da postane dio programa vlade. Koji će modalitet podrške biti, to ćemo vidjeti. Postoje dva aspekta - onaj koji se tiče manjinskih prava, a onda i pitanje regionalnog razvoja s obzirom na to da manjine žive u regionalno zapostavljenim područjima. Naš je strateški interes prema općinama u tim područjima. U zemlji narasta nejednakost. Mi smo tu da brinemo o jednakosti i da brinemo o tome kakvu ekonomsku politiku naša zemlja treba. Sad je idealna prilika s obzirom na indikatore koje imamo, da se koalicija bavi i time. Da počne razmišljati o pravcima razvoja i koje će sektore ekonomija razvijati', kazao je Pupovac na pitanje na koji način bi se ostvario dogovor s HDZ-om.

Upitan hoće li biti potpredsjednik vlade, Pupovac je kazao: 'Ja nisam ni ranije imao potrebu sudjelovati u vladi, ali zastupnici nacionalnih manjina i moja stranka, ako bude imala određene politike koje želi provoditi, u vladi će htjeti tražiti način kako politike kontrolirati, a to je teško bez participacije u vladi.'

Jedna od točaka o kojoj bi se moglo raspravljati je i pitanje dvojezičnosti u Vukovaru. 'Ustavni sud je dao rokove i preporuke i mi kao pravna zemlja to moramo poštovati. Koliko god nama neke odredbe ne odgovarale kao predstavnicima srpske zajednice. Nije pitanje dvopismenosti samo stvar Vukovara nego svih područja u kojima postoje zakonske pretpostavke', odgovorio je Pupovac upitan hoće li SDSS otvarati to pitanje.

Komentirao je i Zorana Milanovića. 'Ja sam s Milanovićem imao i polemike, ali nisam od onih koji ću sad kad je izgubio po njemu gaziti ili pljuvati. Milanović je imao svoje prilike - neke je iskoristio, neke nije. Nije lako biti socijaldemokratski premijer u Hrvatskoj - u zemlji u kojoj vas proglašavaju nenarodnim. To je trebalo izdržati i on je tu vrstu napada izdržavao. To treba biti lekcija za svakoga. Lekcija za SDP je kakvu mi socijaldemokraciju želimo. Onu koja će biti liberalizam s elementima neoliberalizma? Novu socijaldemokratsku politiku je Milanović propustio graditi. Previše se vezao uz liberalne elemente. Hrvatskoj treba SDP sa snažnom socijaldemokratskom porukom koji će se znati suprotstaviti nacionalizmu otvaranjem pravih tema', kazao je Pupovac.

Na pitanje hoće li Plenković biti bolji premijer, Pupovac kaže: 'On ima pretpostavke da bude dobar premijer. On ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU-u. Plenković je čovjek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i izabire. To je moj dojam. Plenković će htjeti biti premijer, a to znači voditi vladu u pravom smislu riječi i znati što mu svaki ministar radi. On će biti full-time prime minister.'

Jasno je dao do znanja da u vladi nema mjesta za Zlatka Hasanbegovića. 'Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU-u i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović', rekao je Pupovac.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.