'predugo smo čekali'

Pupovac ne izlazi iz vladajuće koalicije, ali traži hitan sastanak s Plenkovićem

13.12.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića, kritizirao je dolazak državnih dužnosnika na komemoraciju osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku

'To ozbiljno narušava naše viđenje zajedničkih napora da se nastavi na toj točki na kojoj smo onih deset zlatnih godina od 2002. pa do 2013. godine stvarali demokratsku zemlju', rekao je Milorad Pupovac na N1 televiziji.

Saborski zastupnik SDSS-a kaže da razgovori s premijerom Andrejom Plenkovićem i koalicijskim partnerima iz HDZ-a i HNS-a o problemima koji muče Srbe u Hrvatskoj 'trebaju početi praktički odmah'.

  • +28
Komemoracija generalu Slobodanu Praljku u dvorani Vatroslav Lisinski Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Pupovac je rekao da treba smanjiti tenzije u odnosima sa Srbijom i BiH te da se napokon trebaju riješiti problemi koji dugo muče srpsku zajednicu u Hrvatskoj: stambeno zbrinjavanje, primjena ustavnog zakona i konzumiranje prava na jezik i pismo, na obrazovanje, zapošljavanje te elektrifikaciju ruralnih dijelova Hrvatske u kojima žive Srbi.

'Razgovori o tome trebaju početi praktički odmah jer neka pitanja ne mogu više čekati na rješavanje', rekao je SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac i dodao da sve to treba učiniti kako bi ljudi 'od Belog Manastira do Knina imali osjećaj da su građani ove zemlje i da im je ta zemlja posvećena'.

Za prijetnje kojima su u posljednje vrijeme izloženi neki mediji i novinari Pupovac je rekao kako je to za Hrvatsku sramotno iskustvo: 'Napadi na medije, na slobodu tiska, na slobodu medijskog djelovanja ili ograničavanje medijskog djelovanja, posebice onih koji nastoje sačuvati krhku liberalnu socijaldemokratsku politiku nasuprot sve moćnijim konzervativnim desnim i ultrakonzervativnim zahtjevima politika i akterima koji su izvor govora mržnje, ne kritike, koji bi zatrli pluralizam, demokratske vrijednosti, koji bi u punom i pravom smislu te riječi obnovili neku vrstu totalitarnog stanja u zemlji... Tom iskustvu ćemo se postaviti na najrazličitije načine.'

Međutim čini se da Pupovac još uvijek ne razmišlja o napuštanju koalicije.

'U ovaj posao ušli smo s uvjerenjem da s našim partnerima možemo zaustaviti i preusmjeriti taj proces koji je Hrvatsku pogodio poslije 2013. godine. Kada osjetimo da to ne možemo, da nema snage, onda ćemo tu i takvu odluku sigurno staviti na dnevni red. Sada činimo sve da probudimo potencijale za koje još uvijek vidimo da postoje. Jako je važno da se to zaustavi i preusmjeri', rekao je Milorad Pupovac na N1 televiziji.