zbog upletenosti u aferu

Pupovac: Milošević je svoj mandat stavio na raspolaganje predsjedniku Vlade

21.02.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević stavio je svoj mandat na raspolaganje, otkrio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za N1 televiziju

Na pitanje kakva je pozicija Miloševića kao potpredsjednika Vlade, Pupovac je rekao da 'on ima povjerenje i imat će povjerenje jer jest čovjek od povjerenja'.

'Boris Milošević je čovjek iznimnih moralnih kvaliteta. Častan čovjek. I on sigurno zna što je najbolje za njega, najbolje za Vladu i najbolje za stranku i zbog toga je svoj mandat stavio na raspolaganje predsjedniku Vlade', rekao je Pupovac u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji.

'Ovoga trenutka moramo znati što se stavlja na teret, kako se razvija cijeli postupak i onda raspravljati o svemu o čemu ozbiljni ljudi u politici raspravljaju. Zasad nemamo sve detalje. Nemojte sumnjati u to da Boris Milošević neće koristiti nikakav mehanizam da bi sebi osigurao nešto što je protivno propisima i protivno najvećim moralnim zahtjevima', rekao je Pupovac, dodajući da Milošević ima njegovu potporu, a na pitanje ne bi li bilo lakše da je Milošević podnio ostavku, predsjednik SDSS-a rekao je da to treba prepustiti Vladi.

'Ovo je jedno od razdoblja koje nije lako za Vladu', rekao je.

  • +11
Boris Milošević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjetimo, Boris Milošević spominje se u aferi koja je koštala položaja u Vladi bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Uskok je, ne navodeći identitete, u subotu navečer izvijestio da je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv ministra Darka Horvata i njegove nekadašnje pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabe položaja i ovlasti dok četvero suosumnjičenih tereti za poticanje na te nezakonitosti. Prema ranijim neslužbenim informacijama, uz Horvata i Mandac u ovom su slučaju osumnjičeni potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić. Uskok je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Jedan od važnih dokaza u istrazi protiv Horvata, a koji je procurio u medije, poruke su pronađene u mobitelu Ane Mandac, njegove pomoćnice dok je bio ministar gospodarstva. Istražitelji su počeli pregledavati poruke još u ljeto 2020., nakon što je Mandac bila osumnjičena da je omogućavala prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac da dođu do državnih poticaja iako nisu udovoljavali kriterijima. Pregledavanjem njezinih poruka došlo se do toga da su krajem 2018. zbog 'pomoći' raznim tvrtkama kontaktirali s njom i tadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat, tadašnji saborski zastupnik SDSS-a i današnji potpredsjednik Vlade Boris Milošević, tadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik iz Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i ravnateljica jedne od uprava u tom ministarstvu Katica Mišković, kako je u nedjelju pisao Telegram.

Butković o preslagivanju Vlade: Imam resor od 56 velikih tvrtki, ne bih mogao više ništa preuzeti

Smjenu ministra Darka Horvata, kao i mogućnost rekonstrukcije Vlade, komentirao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

'Mogu reći samo ono što znam, ono o čemu je govorio i premijer, da je stabilna parlamentarna većina. Mi ćemo danas imati stranačke sastanke. Ne mogu govoriti o ničemu, nego da je stabilna parlamentarna većina, da će stranka o tome svemu raspraviti, o novonastaloj situaciji i da će se odgovarajuće odluke donijeti', rekao je Butković, a prenosi N1. Na pitanje koje bi on resore mogao preuzeti u eventualnom preslagivanju Vlade, ministar je dao zanimljiv odgovor. 

'Gospođo moja, kud ću ja više preuzeti? Imam resor od 56 velikih tvrtki. Moje intelektualne i političke sposobnosti su srednje razine, ja bih rekao, ne bih mogao više ništa preuzeti', rekao je Butković dodajući kako ga je Horvatovo uhićenje iznenadilo te da nije previše razmišljao o tajmingu uhićenja.

Tako je Milošević, tada još saborski zastupnik SDSS-a, poslao Ani Mandac popis 15-ak tvrtki u vlasništvu predstavnika srpske manjine, na što mu je ona rekla da je to nužno prepoloviti. Poruke pokazuju da je došlo do smanjenja broja tvrtki za koje se Milošević interesirao:

'Ima li kakvih novosti za ovih 7', pitao je Milošević porukom Anu Mandac, a ona mu je odgovorila: 'Trebalo bi biti ok, ali čekamo usklađenje.' Da je 'problem' riješen, Mandac je obavijestila Miloševića 12. prosinca, pisao je u nedjelju Jutarnji list.

'Riješeno, častite kavom', napisala mu je, a on odgovorio: 'Čime god.' Na to ona piše: 'Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo', a on odgovara: 'Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora.'

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas