REAKCIJA NA TADIĆEV POSJET

Pupovac i Pusić: Ovo je doista povijesni trenutak

04.11.2010 u 18:14

Bionic
Reading

'Doista je ovo povijesni dan za Vukovar, ali i za Hrvatsku i hrvatsko-srpske odnose, kao i za cijelu regiju. Odjek ovog događaja, ali i riječi predsjednika Tadića daleko će se čuti preko prostora Hrvatske i granica bivše Jugoslavije', prokomentirao je vukovarski susret dvojice predsjednika saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac

Susretu Josipovića i Tadića u palači Srijem, na kojem su im svoje probleme iznijeli politički predstavnici srpske manjine, ali i obitelji nestalih Srba, prisustvovao je i Pupovac, ocijenivši da 'Tadićeva gesta i domaćinstvo predsjednika Josipovića, ali i premijerke Kosor, doista predstavljaju temelje ne samo za suočavanje s ratom, stradanjima, zločinima, zločinačkim politikama, nego i temelje za nove odnose između Hrvata i Srba'.

'Prilika je to za pisanje novih redaka i novog teksta uzajamnih odnosa, na najboljim i ljudskim vrijednostima, ali i vrijednostima koje Hrvati i Srbi,  Hrvatska i Srbija, poznaju kroz dosadašnju svoju povijest', poručio je Pupovac.

I za predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, HNS-ovku Vesnu Pusić, posjet Borisa Tadića Vukovaru i susret s kolegom Josipovićem 'apsolutno je bio povijesni trenutak'. 'Bio je to jedan iskorak prema budućnosti i politikama u obje zemlje, ali i prema odnosima Hrvatske i Srbije, no i neka vrsta nade za buduću stabilnost i normalne odnose u regiji, što je neophodno za sve ljude i pristojan život. Predsjednik Tadić je napravio jednu brandtovsku gestu', rekla je Pusić.

Dodala je kako je čula komentare da je Tadić načinio tek simboličnu gestu, s čim se ne slaže. 'Ne treba zaboraviti da je puno simboličnih gesta i riječi bilo neposredan povod za ratno huškanje i rat. Simbolične geste nisu nevažne, nego su poruka svima, posebno ako dolaze s vrha države, pa su i neobično važna pretpostavka za stabilnost u regiji. Stoga je u tom pravcu danas u Vukovaru i napravljen jedan značajan korak', zaključila je Vesna Pusić.