MILO ĐUKANOVIĆ

Puna afirmacija Crne Gore u tri godine neovisnosti

21.05.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Crna Gora je ostvarila punu afirmaciju na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj sceni tijekom tri godine neovisnosti, izjavio je u četvrtak crnogorski premijer Milo Đukanović povodom obilježavanja treće godišnjicu referenduma na kojemu je nakon 88 godina obnovila neovisnost.

"Nasuprot najavama da će referendum izazvati trajnu političku podjelu s rizikom sigurnosne nestabilnosti, unutarnjepolitički procesi bili su ne samo prilog pouzdanijoj stabilnosti nego i ubrzanom širenju konsenzusa o izvjesnoj europskoj budućnosti naše države", rekao je Đukanović.

Crnogorsku neovisnost podržalo je na referendumu 230.661 građana ili 55,5 posto, dok je protiv bilo 185.002 ili 44,5 posto.

Premijer je za list "Pobjedu" rekao kako je "sigurnosno, politički i makroekonomski stabilna, multietnička Crna Gora bila i od međunarodne zajednice prepoznata kao odgovoran i inicijativan subjekt suradnje, a time i važan faktor stabilnosti u regiji". Đukanović je dodao da je "prihvaćanjem crnogorske aplikacije za članstvo u Europsku uniju (EU) Bruxelles odao priznanje Crnoj Gori za ostvareni napredak na putu europske integracije i za kvalitetu obavljenih reformi".

Đukanović je uvjeren da će Crna Gora, kao i u prve tri godine nakon neovisnosti, biti uspješna i da će se s optimizmom na nju gledati i u 2010. godini.

"Crna Gora pouzdano drži kormilo europske budućnosti u svojim rukama, a EU je dobila jednog pouzdanog partnera i promicatelja europskih vrijednosti na Balkanu", rekao je on.