POČINJE NASTAVA

Pulski studenti prekinuli blokadu

04.12.2009 u 22:54

Bionic
Reading

Nezavisna studentska inicijativa večeras je izglasala odluku o prekidu dvotjedne blokade Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, tako da od ponedjeljka ponovno počinje redovno održavanje nastave

Blokada je prekinuta zbog sve slabijega odaziva studenata, no, kako se čulo, borba za besplatno obrazovanje se unatoč tomu nastavlja. Pulski studenti izrazili su zadovoljstvo potporom Senata Sveučilišta, iako im nisu ispunjeni zahtjevi.

To je tijelo na današnjoj izvanrednoj sjednici naglasilo da pravo na besplatno obrazovanje trebaju imati svi, te da ECTS bodovi nisu kriteriji izvrsnosti. Pulski Senat se tako izjasnio da ne podupire u potpunosti prijedlog Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju koji predviđa da studenti plaćanju školarine na temelju skupljenih ECTS bodova.

Senat ujedno podržava prijedlog Povjerenstva da pravo na studij bez plaćanja pripada svakome tko je udovoljio uvjetima za upis na sveučilište, ali traži nadopunu da se to pravo ne bi moglo izgubiti već za jedan semestar.