covid-19

Pulmolog Srića: 'Saborski zastupnici ne trebaju se cijepiti prije ugroženih skupina. Po čemu su oni ugroženi?'

12.01.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Pulmolog Saša Srića govorio je o procesu cijepljenja u zemlji, te je upozorio da ćemo s mjerama, ali i maskama, morati živjeti još izvjesno vrijeme. Također je komentirao mogućnost da se prije drugih cijepe saborski zastupnici

Kazao je kako zdravstveni djelatnici gaje umjereni optimizam prema sadašnjem stanju u zemlji s koronavirusom.

“Opterećenje na covid bolnice je manje, manje je dolazaka i brojka pacijenata od 80 pregleda dnevno se prepolovila, tj. ide do 40-50 pregleda dnevno. Popunjenost kapaciteta je također manja, no pred nama su izazovi”, rekao je Srića za N1.

U mnogim se zemljama Europe govori o trećem valu, pa se treba o tome treba voditi računa, naglasio je.

“Ne smije se ići u prebrze relaksacije mjera, kako ne bi ispali krava koja da devet litara mlijeka pa sve prospe. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija kod nas, period oko blagdana rezultat će pokazati u naredna dva tjedna”, rekao je Srića i dodao kako je dolazak novog soja rezultat trećeg vala.

Cjepivo još uvijek dolazi na kapaljku, pa je prema tome procijepljeno oko jedan posto građana, priča Srića.

“I oni koji su cijepljeni trebaju nositi masku, jer ne znamo može li cijepljena osoba prenijeti virus dok razvija imunitet. Maske će nam biti sastavni dio života još izvjesno vrijeme”, naglasio je.

Upitan trebaju li se prije ugroženih skupina prvo cijepiti saborski zastupnici odgovorio je negativno.

“Naravno da ne trebaju, ne znam po čemu bi oni bili ugrožene skupine. Kada je bilo najteže i očekivali njihovu pomoć, onih zastupnika koji su liječnici, nisam vidio da se iti jedan odazvao, komentirao. Zna se da su kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici ugrožena skupina. I članovi stožera, političari, trebali su otići kod svojih liječnika i u ambulantu na cijepljenje, a ne da se njima dolazi i da se stvara dojam da su oni privilegirane skupine”, rekao je Srića.