ZASJEDANJE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Nadbiskup Puljić žestoko o 'šaptačima zmija' i zastranjenju koje naziva genderizam

10.04.2018 u 11:03

Bionic
Reading

U Zagrebu je u tijeku redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 56. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljća. Na početku zasjedanja Puljić je otklonio sumnje koje su se javile proteklih dana o tome što Crkva misli o Istanbulskoj konvenciji

Nadbiskup Puljić na početku zasjedanja govorio je o 'šaptačima zmija koji se služe emocijama da porobe ljude'.

'U ovogodišnjoj svojoj korizmenoj poruci papa Franjo je upozorio kako su vjernici često u 'velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put'. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik 'šaptačima zmija' koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Uz te 'šaptače', Papa govori o lažnim prorocima koje naziva šarlatanima jer 'nude brza i jednostavna rješenja a u svojoj obmani igraju na kartu ljudske ispraznice i taštine', pa prodaju rog za svijeću. Poput 'otca laži' (Iv8,44), koji oduvijek prikazuje kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga Papa poziva kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve, kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka.

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom', dodaje Puljić, a javlja N1.

  • +10
Redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Sve novotarije i hereze te zastranjenja već su postojali. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio, npr., pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali i sv. Ivan Pavao II, Benedikt XVI i papa Franjo. Zašto? Jer taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njegovi predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. 'Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu 'muškog i ženskog potpuno se ostvaruje ljudskost', piše sveti Ivan Pavao II (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik, papa u miru Benedikt XVI, napisao je da 'gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca'. Jer 'ako nema te dvojnosti, po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji' (2012.).

  • +46
Prosvjed protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

<<<Papa Franjo podržao bi Istanbulsku, za razliku od naših biskupa? Potpuno suprotno, evo što kaže o rodnoj ideologiji

Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju...', naveo je Puljić.

Podsjetimo, on je prošlog četvrtka opovrgnuo medijske napise da je došlo do 'zaokreta Crkve' u pogledu ratifikacije Istanbulske konvencije, istaknuvši kako se ne radi ni o kakvom zaokretu, već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički.

Puljić u priopćenju pojašnjava svoju izjavu Hrvatskom katoličkom radiju, koju su pojedini mediji ocijenili kao zaokret Crkve prema pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, te ističe da je u pogledu interpretativne izjave Vlade u dobroj vjeri pozdravio namjeru premijera Andreja Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU-a, HBK i dr. na ratifikaciju Istanbulske konvencije.