traži odgodu

Nadbiskup Puljić tvrdi da Crkva nije napravila zaokret po pitanju Istanbulske konvencije

05.04.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Iako je jučer interpretativnu izjavu kojom će biti popraćena ratifikacija Istanbulske konvencije nazvao pozitivnom stvari, predsjednik HBK mons. Želimir Puljić danas je demantirao da je Crkva napravila zaokret

'Ne radi se ni o kakvom zaokretu, već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički', poručio je Puljić u priopćenju u kojem je želio reagirati na interpretacije da je Crkva napravila zaokret po pitanju Istanbulske konvencije.

'U pogledu interpretativne izjave Vlade RH, nadbiskup Puljić pozdravio je, u dobroj vjeri, namjeru premijera Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU-a, HBK i dr. na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Međutim, Nadbiskup je isto tako jasno problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade RH. Naime, u Istanbulskoj konvenciji stoji da država koja je ratificira, Dakle, i putem Istanbulske konvencije', stoji u priopćenju.

Izjava bi, dodaje Puljić, mogla biti prikladna, ako ima pravnu vrijednost i zakonsku podlogu. 'To međutim ne mogu procijeniti ni političari, ni aktivisti, već ljudi od struke; pravnici koji se razumiju u domaće i međunarodno pravo. A prema očitovanju nekih pravnika, ta Izjava ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji. Zbog toga je Nadbiskup u razgovoru predložio neka se organizira neovisni znanstveni skup koji bi to proučio', navodi se u priopćenju.

Zbog toga i HBK i dalje ostaje pri svojim stavovima o problematičnosti određenih članaka i stavova u Istanbulskoj konvenciji. 'U tom vidu, Nadbiskup smatra kako bi ratifikacija Konvencije u sadašnjem trenutku mogla izazvati veliku štetu narodu i državi. Stoga, bilo bi pametno i razborito odgoditi ratifikaciju Konvencije i otvoriti prostor za istinski dijalog u hrvatskom društvu, bez političkih ili medijskih pritisaka. U tom vidu vođen je i razgovor na Hrvatskom katoličkom radiju', poručuje Puljić u priopćenju.

  • +9
U Zagrebu je počelo 55. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL