'ISPOD SVAKE GRANICE, NEMORALNO I NEETIČNO'

Puljak otkrio stranačko zapošljavanje: Mjesec dana uoči izbora HDZ-ovac dobio posao u gradskoj tvrtki koju je nadzirao

06.07.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak na izvanrednoj konferenciji za novinare otkrio je stranačko uhljebljivanje u gradskoj komunalnoj tvrtki Čistoća, gdje je u mjesecu travnju bez natječaja u radni odnos primljen donedavni član Nadzornog odbora tvrtke i viđeniji član splitskog HDZ-a Josip Župić. Puljak je ovakvo postupanje ocijenio kao 'moralno i etički neprihvatljivo' te pozvao direktora Čistoće Lukšu Regja na ostavku

'Započeli smo s obilaskom komunalnih društava, a Čistoća je bila prva na redu. Razgovarali smo s direktorom i zaposlenicima, na terenu se upoznali s poslovnim procesima, a u sklopu toga dobili izvještaj o zapošljavanjima u posljednje četiri godine. Ustanovili smo da je u mjesecu travnju na određeno vrijeme na mjestu kontrolora ondje zaposlen gospodin iz HDZ-a, koji je do prosinca prošle godine sjedio u Nadzornom odboru', otkrio je Puljak.

'Građanima smo obećali prekinuti s praksom stranačkog zapošljavanja. Premda je u ovom slučaju sve izvedeno zakonito, postoje stvari koje su ispod svake granice. Zapošljavanje člana Nadzornog odbora moralno i etički potpuno je neprihvatljivo. Mi ne možemo ispraviti niti revidirati sve ovakve primjere jer su zapošljavanja najčešće obavljena u skladu sa zakonom, ali na njih moramo reagirati. I građani su svjesni da je ovakvo ponašanje dosad bilo praksa, moramo omogućiti da svi imaju jednaka prava zaposliti se', rekao je splitski gradonačelnik.

  • +5
Gradonačelnik Ivica Puljak o stranačkim zapošljavanjima u tvrtki Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Duje Klaric / CROPIX

U splitskim gradskim tvrtkama, inače, provođenje natječaja za zapošljavanje nije obavezno, premda se neke od njih odlučuju na taj korak.

Premda nije izravno spomenuo ime zaposlene osobe, tportal doznaje da se radi o Josipu Župiću, viđenom članu HDZ-a bliskom donedavnom predsjedniku ogranka Petru Škoriću.

Na pitanje novinara hoće li direktor 'Čistoće' snositi odgovornost, Puljak je odgovorio da bi to trebalo pitati samog Regja. Na pitanje hoće li ga smijeniti rekao je da će pričekati direktorovu reakciju.

'Na njegovom mjestu bih odstupio', odgovorio je nakon inzistiranja medija.

Lukša Regjo dugogodišnji je šef pravne službe u ovoj komunalnoj tvrtki, a na mjesto direktora imenovan je prije dvije godine, kada je zbog sumnji u brojne kriminalne radnje gotovo kompletna prethodna garnitura završila u pritvoru i s optužnicama.

Kontaktirali smo i samog direktora 'Čistoće'.

'Jučer sam razgovarao s gradonačelnikom koji je izrazio skepsu oko načina zapošljavanja, premda smatram da ono nije protuzakonito. dao sam mu svoj mandat na raspolaganje. Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo postignutim u protekle dvije godine, no ima potpunu ovlast opozvati me. Ne namjeravam se protiviti nijednoj njegovoj odluci', rekao nam je Regjo.

'Spomenuta osoba zaposlena je na određeno vrijeme, na šest mjeseci, nakon što je jedan zaposlenik otišao u mirovinu. Radi se o mjestu kontrolora koji na terenu provjerava rad iznosača i pometača', objasnio je Regjo.

S novom gradskom vlasti on sam i njegova tvrtka, inače, dobro su surađivali u protekla tri tjedna. U sklopu Puljkove akcije 'Očistimo grad' u protekla dva tjedna izvanredno je očišćeno oko 200 tona različitog otpada sa osam stotina lokacija u gradu, a u iduća dva tjedna slijede novi obilasci istih lokacija.