afera janaf

Puljak: Ne bih komentirala i spuštala se na razinu na kojoj komunicira predsjednik Republike

01.10.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Zastupnica stranke Pametno Marijana Puljak u četvrtak je ustvrdila da je i predsjednik Republike jedna od institucija koja se u aferi Janaf sumnjivo ponašala te je pozvala premijera da od trojice svojih ministara koji su bili u 'klubu' zatraži da podnesu političku odgovornost

„Zaista više ne bih komentirala i spuštala se na razinu na kojoj komunicira predsjednik Republike. Ono što stalno ponavljamo i na što smo htjele upozoriti jest da je cijeli niz institucija upetlja u aferu Janaf i ilegalnog 'kluba'. I Arsenu Bauku, koji nas je optužio da smo fokusirali samo na predsjednika Republike, želim poručiti da smo prije nekoliko dana pozvale ministra Butkovića da da ostavku, s obzirom na to da je on na neke prethodne korupcijske afere svojih kolega ministara reagirao riječima da bi trebali podnijeti političku odgovornost", rekla je Puljak u izjavi novinarima u Saboru na predsjednikove reakcije.

Nakon toga smo, nastavila je, upozorile na aktivnosti predsjednika Republike i njegovo pojavljivanje u 'klubu' u doba lockdowna kada su svi ostali građani bili zatvoreni, kada poduzetnici nisu mogli raditi.

"Upozorile smo na dvije Hrvatske, gdje jedna pravila vrijede za njega i političke elite, a druga za građane“, istaknula je Puljak.

Jučer smo u Saboru, dodala je, poimence nabrojale sve institucije koje su u problemima, i predsjednik Republike i predsjednik Vlade, ali i DORH, predsjednik Županijskog suda koji se tamo našao, čime je i sama istraga stavljena pod sumnju. Dakle, upetljan je čitav niz institucija i tražimo da se sve to ispita i utvrdi činjenično stanje pa je netočno da smo se koncentrirali samo na predsjednika Republike. Problem je i u curenju podataka i zato ćemo sudjelovati i u istražnom povjerenstvu koje će ispitati djelovanje svih ovih sustava.

Puljak, koja je ranije ustvrdila da se u 'klubu' okupljaju kriminalci i prostitutke, upitana misli li da je to najviše zaboljelo predsjednika Republike, odgovorila je da se javnost pita što je zaista zaboljelo predsjednika Republike jer je, dodala je, i nas iznenadila njegova neprimjerena i neočekivana reakcija pa neka sam kaže što ga je najviše zaboljelo u ispitivanju cijelog tog slučaja.

Bile smo, ocijenila je, direktne, ali pristojne, no, to nam nije prvi put, slično je reagirao i premijer kada smo mu na aktualnom prijepodnevu predložile da počne s ukidanjem parafiskalnih nameta, dobile smo isto burnu i neugodnu reakciju kada nas je nazvao debitanticama koje mu ne smiju iznositi nikakve prijedloge.

Ne bojimo se reakcija, koliko god ih ljudi tumačili seksizmom, i to više govori o njemu nego o nama, komentirala je Puljak predsjednikov istup. I predsjednik je jedna od institucija koja se u ovoj aferi sumnjivo ponašala, no, vratimo se na meritum stvari i počnimo govoriti o tome da institucije ne rade svoj posao i da se institucije okupljaju u ilegalnim okupljalištima i upravljaju državom, apelirala je.

Ovakvi napadi nas neće zaustaviti i na sličan način ćemo upozoravati na sve nelogičnosti i nepravilnosti u svim institucijama, bez straha, poručila je.

Komentirajući današnje predsjednikove riječi upućene pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić i udruzi B.a.b.e., kazala je da niz njegovih nervoznih reakcija samo dalje navodi javnost da se pita čemu takve reakcije. Znamo da je on predsjednik s karakterom i kakav je njegov karakter, ali ovo je zaista iznenađenje za sve, ustvrdila je.

Puljak od predsjednika Vlade traži da kaže svojoj tajnici da donese dokumente, jer je i sam rekao da mu nije ugodno što su tri njegova ministra našla u 'klubu' i neka tu svoju neugodu realizira na jedini mogući način i ministri neka podnesu političku odgovornost.