prosvjed s lufitićima i ručnicima

Puležanima pukao film: Ne damo plaže! Nije sve u profitu

29.01.2019 u 19:23

Bionic
Reading

Tristotinjak prosvjednika okupilo se u ponedjeljak predvečer na pulskom Forumu, uoči sjednice pulskoga Gradskog vijeća, gdje su rastegnuli ručnike, "luftiće", suncobrane i ostale rekvizite za plažu, prosvjedujući zbog namjere Grada da se plaže dodijele u koncesiju

Prosvjed je organizirala inicijativa Volim Pulu, a ljudi su se okupili uoči sjednice Gradskog vijeća, gdje se, među ostalim, raspravljalo i o koncesijama. Za okupljene građane, koji su došli unatoč niskim temperaturama, inicijativa je organizirala i topli napitak, a skup, koji je protekao bez izgreda, nadzirali su policajci.

"Ovo je prevažan trenutak za grad koji moramo iskoristiti da vratimo gradskoj vlasti ulogu koja joj pripada, odnosno da služi građanima i javnom interesu. Arogancija i bahatost političara događaju se samo kada im građani to dopuste dok su građani moćni kada se udruže", izjavila je Dušica Radojčić iz inicijative.

Ocijenivši da je uvažavanje građana i njihovo uključivanje u donošenje odluka prvi korak prema stvaranju dobroga i pravednog sustava javne vlasti, koja će raditi u interesu cijele zajednice, Radojčić je istaknula kako je sustav koji provodi gradska vlast potpuno suprotan jer su, kako je rekla, "građani zadnja rupa na svirali, bitne odluke se donose bez argumentacije i opravdanosti, a loše se odluke jednostavno nameću".

Kako je ocijenila, u Puli se ne vodi računa o potrebama stanovnika grada, a institucije je "zarobila stranka koja vodi sebičnu klijentelističku politiku koja nagrađuje isključivo poslušnost, a kažnjava kreativnost i razmišljanje".

  • +14
Pula: Prosvjed protiv davanja plaža u koncesiju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Zamjenik pulskoga gradonačelnika Robert Cvek novinarima je izjavio da građani Pule nemaju razloga za zabrinutost jer, kako je rekao, "ovaj plan koji bi trebao usvojiti na Gradskome vijeću samo je jedna vrst preduvjeta za nekakve potencijalne koncesije koje se mogu desiti na tom području".

"Identične odluke s identičnim lokacijama donosile su se u protekle četiri godine. Isključivi interes ovoga grada je razviti područje novim sadržajima, obogatiti ga i koji će biti na usluzi svim građanima", istaknuo je Cvek i dodao kako dugogodišnje koncesije nisu prijetnja jer na tim plažama i sada postoje koncesijska odobrenja koje koriste svi građani.   

"Plaže se neće ograditi. Ova gradska uprava nije uprava koja će podizati ograde, već suprotno, ona ih miče", zaključio je Cvek.