ĐUKANOVIĆEV KUM:

Pukanića je ubila duhanska mafija

17.10.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Crnogorski poduzetnik Ratko Knežević u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok dao iskaz u kojem je za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića direktno optužio Stanka Subotića Caneta i crnogorskog premijera Milu Đukanovića. Knežević je spomenuti dvojac opisao kao šefove duhanske hobotnice na Balkanu, a njegov iskaz u okviru istrage atentata na Ivu Pukanića prvi put Subotića i Đukanovića direktno označava kao naručioce ubojstva, za čiju je organizaciju osumnjičen Sreten Jocić

Knežević nije, doduše, istražnoj sutkinji Erni Dražančić ispričao nijedan konkretan dokaz iz kojeg bi crpio saznanja da iza Pukanićeve likvidacije 23. listopada prošle godine ispred sjedišta Nacionala u Vlaškoj ulici stoji duhanska mafija, ali je ponovio ono što je već govorio prije srbijanskim tužiteljima te u intervjuima u kojima se bio žestoko obrušio na crnogorskog premijera i Stanka Subotića.

'Mislim da Jocić, osim zarade, nije imao nikakvog motiva za ubojstvo Ive Pukanića', rekao je Knežević. No tvrdi da je Jocić, kao svojedobno Arkan, bio čovjek kojeg je vrh duhanske mafije angažirao kada je trebalo organizirati nečiju likvidaciju.

Inače, Knežević je u četvrtak u Zagrebu dao iskaz predstavnicima srbijanskog tužiteljstva u istrazi koja se u Beogradu vodi protiv skupine na čelu sa Stankom Subotićem zbog krijumčarenja cigareta, piše Nacional. Kao što je poznato, srbijansko je pravosuđe raspisalo tjeralicu za Subotićem, koji živi u Švicarskoj. Srbija ga tereti da je od 1995. do 1998. godine na švercu cigareta oštetio državu za 40 milijuna eura.

Inače, Subotić je zbog straha od zapljene imovine nedavno započeo rasprodaju tvrtki i nekretnina u Srbiji. Njegov lanac kioska Futuru plus ovih bi dana trebao preuzeti poznati ruski oligarh Oleg Deripaska. Srbija je ove godine donijela Zakon o oduzimanju imovine stečene organiziranim kriminalom, a kako su prošli tjedan izvijestili beogradski mediji, srbijansko Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala pripremilo je zahtjev za privremeno oduzimanje imovine Stanku Subotiću Canetu.

Knežević, inače Đukanovićev kum, identične je optužbe iznio tijekom ljeta u seriji intervjua srbijanskim i crnogorskim medijima. U njima je kazao da je za Pukanićevo ubojstvo odgovoran duhanski kartel iza kojega stoji crnogorski premijer Milo Đukanović. Kao organizatora atentata na Pukanića, ali i šverca cigareta, Knežević je optužio Stanka Subotića Caneta.

Kako piše Jutarnji list, USKOK će podići optužnicu za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića najkasnije do kraja idućeg tjedna. Istodobno će srbijansko tužiteljstvo podnijeti optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića. Prijedlog tužiteljstva je da se Guduriću sudi u odsutnosti, s obzirom na to da se raspolaže informacijama da je pobjegao iz Srbije.