JE LI IM REČENO DA NE RADE SVOJ POSAO?

Puhovski: Policajci su se u Vukovaru postavili kao baletani

02.09.2013 u 16:42

  • +33

Prosvjed u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

Policajci su se u Vukovaru ponijeli kao baletani - zaključio je analitičar Žarko Puhovski nakon razbijanja službenih natpisa na latinici i ćirilici te nasilnih prosvjeda u kojima su ozlijeđeni policajci

Analitičar Žarko Puhovski primjećuje da se država (odnosno njezini predstavnici, op. a.) u Vukovaru postavila kao da ima nečistu savjest: 'Previše je za primijetiti da država uopće ima savjest, a kamoli nečistu. U Vukovaru su preko noći, po skrivećki postavili natpise na latinici i ćirilici, a policajci su se postavili kao baletani. Očito im je rečeno da ne rade svoj posao... Dobili su nalog da sabotiraju svoju funkciju', uvjeren je Puhovski.

Naime, Puhovski smatra da je najveći problem u tome što većina u Vukovaru pokazuje agresiju prema manjini: 'Žrtve i roditelji ili sinovi žrtava smatraju da zbog svojih patnji imaju pravo stvarati nove žrtve. Sve drugo je dio folklora, ali to je najveći problem. Ja ne vidim zbog čega bi ljudski bilo teže roditelju koji je izgubio dijete u ratu od roditelja koji je izgubio dijete u prometnoj nesreći.'

Puhovski tvrdi da je policija trebala isključivo poštovati zakon, a ne postavljati se kao da imaju 'nečistu savjest' jer se radi o agresiji prema manjini. 'Ako se smatra da je u Vukovaru ćirilica uvredljiva zbog svega što se tamo događalo, onda bi u Jasenovcu trebalo biti uvredljivo puštati hrvatsku himnu', rekao je Puhovski.

Podsjetimo, U Vukovaru su prosvjednici uklonili postavljene dvojezične ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu na zgradama Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave. Tijekom prijepodnevnih prosvjeda ozlijeđena su četiri interventna policajca.