RAZGOVOR NAKON NAPUŠTANJA STRANKE

Puh o Bandićevim seksističkim izjavama: Zanimaju me konkretne stvari, a ne politička prepucavanja

05.10.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Iako je donedavno bila visokopozicionirana dužnosnica u HNS-u, Marija Puh odlučila je napustiti stranku. Svoje razloge i planove za budućnost otkriva u kratkom razgovoru za tportal

S Marijom Puh, donedavnom potpredsjednicom HNS-a, razgovarali smo relativno nedavno, u travnju. Tada, u jeku ratifikacije Istanbulske konvencije, nije odavala dojam da nije zadovoljna radom u stranci. Već tada spominjala je neke projekte koji su joj bili važni, a koje sada spominje kao razlog za svoj odlazak. Što se točno dogodilo da napusti stranku, objašnjava šest mjeseci kasnije.

Zašto ste odlučili napustiti HNS?

Kada sam već donosila veoma tešku odluku o ulasku u koaliciju s HDZ-om prije 16 mjeseci, želja mi je bila da se to jasno vidi na terenu, a naravno, ponajviše u mojem Zagorju. Skromno, kakvi Zagorci već jesu, imala sam dva velika i iznimno bitna projekta za koje je bilo neophodno da se riješe.

Koji su to projekti?

Prvo je bio problem klizišta koji doslovce izjeda kako Krapinsko-zagorsku, tako i mnoge druge okolne županije, a drugi je da se pronađe model da zagorski studenti koji zbog materijalnih i drugih okolnosti ne mogu otići na studij izvan županije i koji nisu u mogućnosti izdvojiti minimalno 17.000 kuna (ako je riječ o jednoj rati i gotovini, u suprotnom je cifra i puno veća) dobiju mogućnost studiranja na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina po tzv. besplatnim kvotama.

Što se samih klizišta tiče, ukupne štete u Krapinsko-zagorskoj županiji su preko 130 milijuna kuna i priznajem da su iz Ministarstva graditeljstva ove godine išle jednokratne dodjele županiji u iznosu od 3,4 milijuna kuna. No taj iznos nikako nije dovoljan da se saniraju samo novootvorena klizišta, a da se stara uopće ne diraju. Imali smo i intervenciju u zakon o vodnom gospodarstvu još krajem prošle godine ili na samom početku ove – no zasad nikakav još program ni natječaj u Hrvatskim vodama nije otvoren vezano za taj problem. Kažu da će biti, no iskustvo me ponukalo da povjerujem u stvari tek onda kada ih vidim.

Glavni razlog zbog kojeg sam toliko tvrdoglava i inzistiram na projektima za Zagorje je to da ne želim da se za 10 godina dogodi ista situacija u Zagorju kao što je sad u Slavoniji (da je netko prije desetak godina razmišljao i radio na takav način za Slavoniju, danas bi, vjerujem, tamo stanje bilo bolje). S jedne strane blagoslov, a s druge prokletstvo su nam blizina Zagreba te Slovenije i Austrije. Znam da veliki broj mojih mladih sugrađana čeka u niskom startu da Austrija ukine zabranu zapošljavanja Hrvata, a istovremeno veliki broj studenata odlazi u Zagreb i druga mjesta na studij te često tamo i nastavljaju svoj život. Ako ne krenemo na vrijeme s omogućavanjem što kvalitetnijeg života po našim bregima, bojim se da će nam se jako brzo dogoditi scenarij Slavonije.

Jeste li o problemu veleučilišta razgovarali s resornom ministricom Blaženkom Divjak ili s predsjednikom HNS-a Vrdoljakom? Što su vam oni rekli?

Nisam više sigurna s kim zapravo nisam razgovarala o tome i to unatrag više od godine dana. Na prvom sastanku, koji je održan u Ministarstvu, prisutan je bio i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, što je, vjerujem, bila jasna poruka koliko nam je taj projekt važan. Zapravo i ne želim vjerovati da za pronalaženje rješenja za ovo nema interesa, nego vjerujem da se od mnogih nacionalnih tema koje su se događale ovo možda činilo kao nešto usputno, nevažno, odnosno nešto na što sada nema potrebe trošiti vrijeme.

No, vjerujte mi, nama u Zagorju to je iznimno važno jer smo predzadnja županija po broju osoba koje imaju završeno bilo što iznad srednje škole. Iza nas je jedino Virovitičko-podravska županija, u kojoj je relativno nedavno otvoreno visoko učilište i studentski dom kako bi se ta statistika popravila i kod njih.

  • +8
Marija Puh Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Spekulira se o vašoj suradnji s Bandićem, odnosno prelasku u njegov klub. Gdje ćete djelovati u ostatku saborskog mandata?

Spekulacija ima svakakvih, no ja sam jučer jasno istaknula da ću biti nezavisna zastupnica. Nisam razmišljala ni o kakvim priklanjanjima ni prelascima jer je odluka o izlasku iz HNS-a za mene bila izrazito teška i HNS sam smatrala svojom drugom obitelji.

Pustit ću vremenu da prođe, borit ću se za svoje Zagorje, a ako ću donijeti bilo kakvu odluku, mediji će svakako biti obaviješteni o tome.

Bili ste velika zagovornica ratifikacije Istanbulske konvencije. Kako gledate na Bandićeve seksističke ispade i predstavljaju li vam te izjave problem? Jesu li te izjave prepreka za suradnju?

Bila sam zagovornica Istanbulske konvencije i bit ću i dalje zagovornica borbe protiv svih oblika nasilja kojeg, nažalost, ima previše.

Pojedinačne izjave, pa ni trenutno aktualne, nisam komentirala, niti ih želim komentirati, jer bih se po tome svaki dan morala o nekome očitovati, a meni su uvijek bile u fokusu konkretne stvari, konkretna rješenja, a ne politička prepucavanja i floskule.