'GOVOR MRŽNJE JE KAZNENO DJELO'

Pučki pravobranitelj osudio diskriminaciju u Škabrnji

03.05.2012 u 21:49

Bionic
Reading

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić izrazio je danas zabrinutost nad činjenicom da je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje 1. svibnja organizirala prosvjedni skup na mjestu gdje se nedavno nastanila obitelj Đanija, koju se percipira kao romsku obitelj

'Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj zatražili smo od policije izvješće o predmetnom skupu te jesu li poduzete ili će se poduzeti kakve mjere. Uputili smo posebno upozorenje načelniku općine Škabrnja, a upozoravamo građane na potrebu izbjegavanja sukoba i smirivanja napetosti, kako ne bi došlo do daljnjih neželjenih situacija', priopćio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić

Navodi kako je 'prosvjedni skup navodno započeo neprimjerenim riječima 'Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće'. Uvažavajući osjećaje stanovnika Škabrnje i sve što su proživjeli, napominjemo da ovakvim izjavama nema mjesta u Hrvatskoj 21. stoljeća', ističe pučki pravobranitelj.

Dodaje kako je prema navodima nekih medija, na skupu bilo stotinjak osoba, neke od kojih su bile uključene u ograđivanje vlastitih parcela, a na skupu su izrečene i neke druge krajnje neprimjerene i nezakonite izjave.

'Napominjemo da je diskriminacija u Republici Hrvatskoj zabranjena Ustavom, brojnim međunarodnim ugovorima te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Do diskriminacije dolazi i kada skup nije nasilan, ali se na njemu koristi neprimjeren govor, koji može biti temelj za pokretanje građanskog ili prekršajnog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i kaznenog postupka ukoliko je došlo do počinjenja kaznenog djela govora mržnje', navodi u priopćenju pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Smatra kako je 'krajnje neprimjerena ponuda koju je načelnik Škabrnje navodno dao da 'će otkupiti zemljište samo da bi otišli', a što se također može smatrati diskriminacijom odnosno poticanjem na diskriminaciju'.