SOLI NA REP

Pučka pravobraniteljica u okršaju s lobistima

25.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Jedna od bitnih zasluga nove pučke pravobraniteljice EU-a, Emily O'Reilly, jest što se u europskoj javnosti sve više počelo pratiti slučajeve sukoba interesa zaposlenika Unije. Iako je na funkciju izabrana u srpnju, a sljedeće godine joj slijedi postupak reizbora, O'Reilly, koja je funkciju pučke pravobraniteljice obavljala i u rodnoj Irskoj, najavila je seriju 'pozitivnih promjena u briselskoj administraciji'

Kako piše EUobserver, njen prvi značajni potez jest nadolazeće izvješće o sukobima interesa unutar Europske komisije u posljednje tri godine. Izvješće će prije svega baviti slučajevima lobiranja duhanske industrije, te će, kako sama tvrdi, 'definirati' njen mandat.

Spiegel
je u svom međunarodnom izdanju nedavno pisao o slučaju Michela Petitea koji je, nakon što je vodio pravni odjel u Komisiji, otišao raditi za pravni ured koji zastupa Philip Morris International. No i nakon promjene zaposlenja, Petite se nastavio sastajati s predstavnicima Komisije koji odlučuju o regulacijskim mjerama duhanskih proizvoda, a i dalje je član Etičkog odbora koji savjetuje institucije o pravilima lobiranja. O njegovom slučaju, koji mnogi drže egzemplarnim za brisanje jasne linije između privatnog i javnog sektora, O'Reilly će presuditi u sljedećih nekoliko mjeseci.

Prema vlastitim riječima, njen cilj je oformiti vlastiti istraživački tim koji će se baviti slučajevima koji bi mogli imati širi učinak. Jedan od tih slučajeva mogao bi se ticati i agencije za nadzor granica, Frontex, slijedom brojnih tužbi o lošem postupanju agencije.

No dobro se zna da je u borbi za veću transparentnost možda i najvažnija stavka o regulaciji lobiranja. O'Reilly se vodi načelom 'ako se radi o javnom novcu, mora biti vidljivosti'. Naime, Europski parlament se nominalno zalaže za transparentnost, no registar grupa za lobiranje se i dalje sastavlja na dobrovoljnoj bazi. Njena će namjera, kako prenosi EUobserver, biti uvođenje obaveze o sastavljanju registra lobista, što je tek prva bitna mjera u ograničavanju legitimne djelatnosti lobiranja čiji utjecaji na europska pravila nikad nisu do kraja pojašnjeni. Tvrdi da nema straha da će joj njeni otvoreni pristup uvijek delikatnoj temi sukoba interesa skratiti europsku karijeru.