PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Vidović: Nepodnošenje prijave za izvikivanje 'Za dom spremni' je kršenje pravnog poretka Hrvatske

06.08.2019 u 19:58

Bionic
Reading

'Ako policija propusti pokrenuti prekršajni postupak protiv bivših pripadnika HOS-a u Kninu koji su izvikivali pozdrav 'Za dom spremni' te za izvikivanje istog pozdrava na koncertu Marka Perkovića Thompsona na splitskoj rivi, bit će to eklatantno kršenje pravnog poretka Republike Hrvatske, upozorava pučka pravobraniteljica Lora Vidović

'Ako policija propusti pokrenuti prekršajni postupak protiv bivših pripadnika HOS-a u Kninu koji su izvikivali pozdrav 'Za dom spremni' te za izvikivanje istog pozdrava na koncertu Marka Perkovića Thompsona na splitskoj rivi, bit će to eklatantno kršenje pravnog poretka Republike Hrvatske, izjavila je za Jutarnji list pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Istaknula je kako bi se, u slučaju da policija ustraje u stajalištu o nepokretanju progona, u navedene slučajeve trebali uključiti i ministar unutarnjih poslova i premijer.

Ona je dodala kako prema već donesenim odlukama Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda, pozdrav 'Za dom spremni' kažnjiv u svim okolnostima i bez iznimke.

'Odluke Ustavnog suda su obvezujuće za sve pravne i fizičke osobe. Ako policija odluči da neće postupati i podnijeti prekršajne prijave, to je onda politički oportunitet, a ne odluka utemeljena na pravu. Takvo ponašanje policije onda ide na dušu cijeloj Vladi', kaže pravobraniteljica Vidović.