problem radna snaga

Puca sustav testiranja u Splitu: Vrijeme čekanja produljilo se na zabrinjavajućih osam dana!

02.12.2020 u 11:35

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se veliki zastoj u PCR testiranju na koronavirus pa se vrijeme čekanja produljilo na već zabrinjavajućih osam dana. U srijedu ujutro šalje se nova okružnica obiteljskim liječnicima, a obavljaju se i zadnje pripreme za početak masovnijeg testiranja tzv. brzim antigenskim testovima

Kapacitet testiranja u ovoj županiji kreće se oko tisuću dnevno, no u nekim danima brojka je dosezala i 1300 - otprilike jednako kao u Zagrebu. Porast broja zaraženih i njihovih kontakata posljednjih dana uzrokovao je velik pritisak na online sustav naručivanja pa je prosječno vrijeme čekanja na testiranje prošlog tjedna iznosilo oko šest dana, a jučer je već doseglo osam dana.

U Nastavni zavod za javno zdravstvo upravo je pristigao novi, peti PCR uređaj za obradu uzoraka koji ima kapacitet obraditi njih 96 svaka dva sata. Veći problem zapravo predstavlja radna snaga, jer čak i da se na dnevnoj bazi uzme više uzoraka, oni se ne bi mogli obraditi - pa bi građani svejedno čekali svoje nalaze.

'Liječnicima obiteljske medicine još jednom ćemo ponoviti da na testiranje šalju samo osobe koje nekoliko dana imaju izražene simptome. Njihovi kontakti trebaju u izolaciju, nije potrebno da se odmah testiraju', kaže za tportal ravnateljica ovog zavoda Željka Karin.

Uostalom, praksa je pokazala da se veći broj lažno negativnih testova dobiva u prvih dva do tri dana od izbijanja simptoma.

U Splitu će najvjerojatnije već od ovog tjedna započeti masovnije testiranje antigenskim 'brzim' testovima i procjenjuje se da će se kapacitet kretati između 400 i 500 uzoraka dnevno. No uzorkovanje za njih mora se obavljati na izdvojenoj lokaciji pa se predviđa postavljanje novog grijanog šatora, a moći će im pristupiti također isključivo osobe s izraženim simptomima koji traju nekoliko dana te liječničkom uputnicom. Također, trebat će dodatno organizirati proces jer se uzorci moraju analizirati u roku od petnaestak minuta, a negativni antigenski testovi svejedno se moraju ponovno validirati klasičnim PCR testom, koji predstavlja zlatni standard.

  • +11
Drive-in testiranje na Covid u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Apeliram na građane da se ponašaju odgovorno i ne zagušuju sustav. Neka kontakti ostanu u izolaciji, nema potrebe da se odmah testiraju. Čak i ukoliko postoji potreba otvaranja bolovanja, recimo za majku koja je inficirana i ima dijete s temperaturom, postoji mogućnost upisivanja šifre 'vjerojatni Covid' i otvaranja bolovanja na račun toga', objašnjava Karin.

'Aktualni zastoj nastojat ćemo riješiti dodatnim kapacitetima za testiranje i uputama obiteljskim liječnicima, ali ljudi imamo onoliko koliko imamo. Iz ove kože ne možemo', dodaje ravnateljica splitskog Zavoda.

Naručenima za testiranje koji će doći na red tek za osam dana ove riječi malo što znače. Više njih javilo se tportalu i kazalo da ozbiljno razmišljaju o otkazivanju termina i kasnijoj prijavi za test na antitijela, a koji će pokazati jesu li preboljeli Covid-19.

Treba kazati da u Splitu još uvijek postoji mogućnost samostalnog naručivanja na testiranje, uz plaćanje, ako se navedu razlozi poput 'povratka na posao', 'putovanja' i slično. Termini za test uz plaćanje dostupni su gotovo odmah.

  • +5
Split: Pripadnici civilne zaštite upozoravaju građane na nove epidemiološke mjere Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX