BAVARSKA

Ptičja gripa ponovno u Europi

10.03.2009 u 22:28

Bionic
Reading

Visokopatogeni soj virusa ptičje gripe H5N1 otkriven je kod divlje patke u Bavarskoj, u Njemačkoj, što je prvi takav slučaj u EU-u u više od godinu dana, objavila je u utorak Europska komisija

Njemačke vlasti su obavijestile Komisiju o ovom slučaju koji je otkriven kod patke ustrijeljene u lovu pokraj Starnberga, dodaje europsko izvršno tijelo. U okviru rutinskog pregleda uzeti su uzorci s još trideset pet pataka i četiriju gusaka.

Posljednji slučaj ptičje gripe u divljih životinja prijavljen je u veljači 2008., kada je od te bolesti oboljela guska u Velikoj Britaniji. Posljednji slučaj ptičje gripe kod peradi zabilježen je u listopadu 2008., na farmi u Saskoj, na istoku Njemačke.

Mjere koje je EU donio 2006., kada je na europskim farmama zabilježen veći broj životinja oboljelih od virusa H5N1, predviđaju otkrivanje zaraženih divljih životinja kako bi se spriječilo širenje zaraze na obližnje farme. Mjere uključuju uspostavu kontrolne zone i nešto šire zone promatranja oko mjesta na kojemu je pronađena životinja.