VARAŽDINSKI PARKOVI

'Ptičeka su igrokazom izvlačili iz pritvora!'

10.01.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Zbog uhićenja i pritvaranja direktora Parkova Miljenka Ptičeka, ali i naknadnih postupaka i izjava koje su se čule tim povodom, varaždinski HNS zatražit će sazivanje sjednice Gradskog vijeća, rečeno je na konferenciji za novinare gdje je obrazložena inicijativa s kojom je u javnost već prije izašao nezavisni vijećnik Robert Podolnjak

U protekla dva tjedna, kako je ustvrdio predsjednik varaždinskih narodnjaka Goran Habuš, bilo je dosta burno u Varaždinu, iako smo trebali biti u blagdanskom raspoloženju.

'Cijelo vrijeme govorilo se o uhićenju Ptičeka, kao i nelogičnim postupcima članova Nadzornog odbora Parkova i njihovom radu, ali i istupima gradskih čelnika. Čuli smo naime neprimjerene izjave gradonačelnika Čehoka, njegovog zamjenika Horvata te Darinke Hajduk Vučić, nove pročelnice te predsjednice NO Parkova. Svi su oni bili iznenađeni. Međutim, ne mogu nikako prihvatiti to da danas bilo tko može reći da nije znao ili da nije bio upoznat s nekim stvarima, odnosno da su ga posljednji događaji iznenadili. Čuditi se tome samo govori o neodgovornosti i nesposobnosti cijelog Nadzornog odbora, ali i izvršne vlasti', ustvrdio je Habuš.

Upravo zbog toga, kako je dodao, na idućoj sjednici prva točka dnevnog reda treba biti izvješće o poslovanju Parkova da bi se vidjelo kako je do svega ovoga moglo doći. Nakon toga trebalo bi odlučiti o izmjeni Statuta Grada Varaždina kojom bi se uvela obveza podnošenje izvješća o radu svim trgovačkim društvima i ustanovama u kojima je Grad Varaždin vlasnik ili suvlasnik, odnosno osnivač.

'To bi, prema riječima gradonačelnika, trebala biti normalna stvar. Međutim, pred vijećnike još nije stiglo nijedno izvješće. Vjerujem da se takvim izvješćima i kvalitetnim radom članova nadzornih odbora ovakve stvari ne bi događale ili bi se barem na vrijeme uočile', istaknuo je.

Nakon što je Natalija Martinčević ukazala da još uvijek traže popis članova nadzornih odbora poduzeća i ustanova u kojima je Grad Varaždin, narodnjaci su izrazili nadu da će se njihovoj inicijativi pridružiti i SDP-a, budući da za sazivanje Gradskog vijeća treba jedna trećina vijećnika.

'Nadzorni odbor izvodi komediju'

To što je Nadzorni odbor izvodi od Badnjaka bila je komedija. Najprije su donijeli odluku da neće smijeniti direktora, onda su ga u ponedjeljak ipak smijenili, ali odmah postavili za voditelja marketinga, da bi mu u srijedu konačno dali otkaz. Očigledno, riječ je o igrokazu koji je imao za svrhu da se Ptičeka izvuče iz pritvora. On pokazuje nesnalaženje, ali i neozbiljnost i nesposobnost ljudi koji bi morali nadzirati rad direktora, a ne biti iznenađeni s njegovim radom, ustvrdio je Habuš.

Na silnu začuđenost gradskih čelnika, odnosno članova nadzornog odbora Parkova, osvrnula se i Natalija Martinčević.

'Ako je istinu tako, vjerujem da su oni jedini u Varaždinu iznenađeni i začuđeni s onime što se dogodilo u Parkovima. Naime, poznato je da nije samo HNS, nego su i drugi upozoravali na poslovanje i povlaštenost Parkova, od posljednjih promjena vlasničke strukture, promjene statuta, zamjene zemljišta, prevelikih izdataka iz proračuna', istaknula je Martinčević.

U vrijeme krize, kako je dodala, gradonačelniku nije bilo problem dati 80 tisuća kuna za uređenje tri rotora ili 270 tisuća za četiri košnje šume Jelačič, odnosno milijune kuna za uređenje Parka mladih.

'Sve su to preplaćeni poslovi. Dakle, gradski čelnici ne mogu reći da su iznenađeni, budući da su sve znali, odobravali i podupirali. Još do jučer su rukama i nogama branili Ptičeka, stavljali ga u položaj nedodirljivosti i povlaštenosti te ga nazivali najboljim i najsposobnijim menadžerom, dok smo mi tražili njegovu odgovornost za stanje na Aquacityju', podsjetila je Martinčević.