DONEDAVNI DIREKTOR ODLETIO

Ptiček više nije djelatnik Parkova

29.12.2010 u 22:05

Bionic
Reading

Miljenko Ptiček, donedavni direktor Parkova protiv kojeg je u utorak otvorena istraga i određen pritvor zbog zlouporaba položaja i poticanja na krivotvorenje isprava, više nije djelatnik tog varaždinskog komunalnog poduzeća. Iako se taj potez može isprva činiti kao sankcija, zapravo je riječ o još jednom nastojanju da se Ptičeku pomogne u tome da što prije izađe iz pritvora i brani se sa slobode

Nadzorni odbor Parkova raskinuo je s Ptičekom ugovor o radu na svojoj današnjoj sjednici, već trećoj održanoj u manje od tjedan dana. Članovi Nadzornog odbora, kojim predsjeda bivša tajnica Varaždinske županije i novoizabrana pročelnica za kulturu Grada Varaždina Darinka Hajduk Vučić, prvi put su se sastali na Badnjak, dan nakon što je Ptiček uhićen i zadržan u istražnom zatvoru varaždinskog Županijskog suda.

Nakon te sjednice, na kojoj je u ime Grada Varaždina kao većinskog vlasnika bio nazočan odvjetnik Zoran Vidović, rečeno je da 'za sada nema pravne osnove da Nadzorni odbor poduzima pravne radnje o statusu direktora', ali i da će članovi Nadzornog odbora poduzeti daljnje radnje u skladu sa svojim ovlastima. Kako se čini, tada se još vjerovalo da će direktor Parkova Božić dočekati na slobodi. Međutim, to se nije dogodilo, već mu je 48-satno zadržavanje produljeno za još 72 sata.

Vidjevši da se stvari ne razvijaju sukladno očekivanjima, nova sjednica Nadzornog odbora sazvana je u ponedjeljak, svega dan nakon božićnih blagdana koji su za neke bili uistinu radni. Tom prilikom donijeta je odluka da se Romana Brkić Knežević, dotadašnja rukovoditeljica groblja, postavi za v. d. direktorice Parkova, a Ptiček za voditelja marketinga u poduzeću, na radno mjesto koje je, kako je pojasnila Hajduk Vučić, bilo upražnjeno. Međutim, to nije pomoglo Ptičeku. Naprotiv.


Naime, tijekom saslušanja koje je počelo u ponedjeljak u 10 sati istražna sutkinja zatražila je da se smjena na čelu društva primjereno dokumentira te je odgodila ročište. A kada je sve dobila u utorak, otvorila je istragu te odredila Ptičeku pritvor u trajanju od najviše mjesec dana. Ocijenila je da promjena na čelu Parkova nije takve prirode da bi otklonila sumnju da će ponoviti kazneno djelo, odnosno uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za kazneni postupak.

S obzirom na ovakav čvrsti stav istražne sutkinje, danas se prišlo drastičnoj mjeri – raskidu ugovora s donedavnim direktorom i suvlasnikom Parkova, i to od ponedjeljka, 27. prosinca. Uspije li to iskoristiti njegova obrana u žalbi na rješenje o pritvoru, Ptiček bi mogao na slobodu čim se saslušaju svi svjedoci, budući da prestankom radnog odnosna ne bi trebao više imati mogućnost za krivotvorenje dokaza, odnosno za ponavljanje kaznenog djela.

Međutim, koliko su članovi Nadzornog odbora svojim odlukama pomogli Ptičeku, toliko su sebi odmogli. Naime, njihovo ponašanje proteklih dana još više otvara pitanje njihove stvarne uloge u poduzeću te odgovornosti za sve što se događalo i događa, bez obzira što ističu da su cijelo vrijeme dobivali uredna izvješća te da su radili sukladno savjesti.