STRAVA U SARAJEVU

Psi lutalice ubili četiri klokana u zoološkom vrtu

29.08.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Psi lutalice ubili su četiri klokana u zoološkom vrtu u Sarajevu a još jednoga teško su ozljedili a a samo je pitanje dana kada će te napuštene životinje početi napadati ljude, objavili su u srijedu lokalni mediji

Prema pisanju 'Dnevnog avaza' čopor od jedanaest napuštenih pasa upao je u ponedjeljak u zaštićeno područje Pionirske doline u kojoj je smješten i zoološki vrt. Potom su ušli i u kavez u kojemu su smješteni tek nedavno nabavljeni klokani.

Čuvari zoološkog vrta su sa zakašnjenjem čuli lavež pasa i kada su stigli do kaveza četiri su klokana već bili izgrižena do smrti dok je peti bio teško ozlijeđen i njega su uspjeli spasiti.

Klokan koji je preživio napad pod nadzorom je veterinara i dobrog je zdravstvenog stanja, priopćili su naknadno iz uprave poduzeća 'Park' koje upravlja i zoološkim vrtom.

Iz uprave su upozorili kako je isti čopor pasa koji je napravio pokolj među klokanima i u utorak pokušao ući u zoološki vrt no čuvari su ih uspjeli opaziti na vrijeme i spriječiti u novom ubilačkom pohodu.

'Isti čopor pasa već danima sije strah u naselju: Samo je pitanje dana kada će psi lutalice ugristi nekoga od prolaznika ili mještana', ističu iz 'Parka' podsjećajući kako je opasnost tim veća jer se u blizini nalazi i škola pa bi metom napada mogla postati djeca koja tu prolaze.

Problem pasa lutalica već godinama nerješiv je za gradske vlasti u Sarajevu otkako je na državnoj razini donesen zakon koji je ukinuo službu za hvatanje pasa i zabranio eutanaziranje takvih životinja osim u izuzetnim slučajevima poput pojave bjesnila među njima.

Zakon dopušta smještanje pasa lutalica u posebne azile a jedini do sada za području Sarajeva u kojega se može smjestiti nekoliko stotina životinja otvoren je tek početkom ove godine. Procjena je pak kako se širim područjem Sarajeva luta na tisuće napuštenih pasa a oni se u čoporima mogu vidjeti i u samom središtu grada.

Iz gradske službe hitne pomoći opetovano upozoravaju kako im se svakodnevno javljaju prolaznici koje su psi ugrizli.