VETERINAROVA OBMANA

Psi iz Vetama nisu bili agresivni

01.04.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Direktor Veterinarske stanice Vetam u Osijeku Dejan Todorović na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika gradskim čelnicima i novinarima rekao je netočne tvrdnje o usmrćivanju pasa u srijedu u dvorištu kuće broj 19 na osječkoj Biljskoj cesti

Vjerojatno u pokušaju da prikrije kršenje propisa, koje je u Vetamu otkrio tportal, Todorović je, prema pisanju lokalnih medija, ustvrdio da su u njegovoj prisutnosti dvojica radnika tri psa samo privremeno uspavali, prenijeli u ambulantu i tamo usmrtili, što je netočno.

Netočna je i tvrdnja koju je na tom sastanku rekla tajnica Grada Osijeka Jadranka Nikolov citiravši nepostojeću zakonsku odredbu koja kaže da 'u ovakvim slučajevima kada je životinja iznimno opasna za okolinu, veterinar može usmrtiti bez pitanja vlasnika'.

'Na tijelu nisu pronađeni tragovi ugriza'

Istina je da tri psa uopće nisu bila agresivna i da nisu sudjelovala u ubojstvu čovjeka u petak navečer u Golincima pored Donjeg Miholjca. Potvrdila je to tportalu i glasnogovornica Policijske uprave Osječko-baranjske Vesna Žnidarić Bolarić: 'Obdukcijskim nalazom utvrđeno je da psi nisu napali ubijenog, odnosno, na tijelu nisu pronađeni tragovi ugriza.'

Policija je Vetam pozvala, izvjestila nas je Žnidarić Bolarić, samo radi privremenog uspavljivanja kako bi se obavio očevid ubojstva Dubravka Novoselca u Golincima, a za koje je optužena Helena Vrtar.

'Policija nije tražila eutanaziju šest pasa (pet rotvajlera i jednog mješanca), već su istražni sudac i policija, radi provođenja očevida, zatražili od tvrtke Vetam iz Osijeka, tvrtkom koja s gradom Donji Miholjac ima sklopljen ugovor za pružanje usluge skloništa za životinje te sakupljanje i prijevoz nusproizvoda životinjskog porijekla na području grada (kao i Grad Osijek), da se psi privremeno uspavaju i odvezu, odnosno, smjeste u njihovo sklonište, kako bi se neometano mogao obaviti očevid.'

Premda je Todorović svoju verziju priče o 'agresivnim' psima uspio nametnuti novinarima Glasa Slavonije, Večernjeg lista i 24 sata, čak i da su tvrdnje o tome točne, Vetam je prekršio Zakon o zaštiti životinja.

Oman: Osijek i Donji Miholjac trebaju raskinuti ugovore

Predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman kaže da je taj zakon u slučaju Vetam prekršen najmanje tri puta. 'Prvo, psi su u dvorištu kuće broj 19 na Biljskoj usmrćeni bez prisustnosti veterinara. Drugo, nepropisno usmrćivanje Vetam je proveo peti dan od dovođenja pasa premda Zakon o zaštiti životinja propisuje rok od 60 dana unutar kojega se mora tražiti udomitelje pasa i tek zatim eventualno ih usmrtiti. Treće, za kršenje propisa Vetam se ne može opravdati ni zahtjevom navodnog vlasnika Josipa Vrtara o eutanaziji pasa', tumači Oman.

U slučaju agresivnosti pasa, dodaje, prema Pravilniku o opasnim psima nije dopušteno usmrćivanje zdravih pasa nego posebne mjere njihova smještaja, koje Vetam očito nema.

Zbog otkrivenih nepravilnosti, smatra Oman, gradska uprava treba raskinuti sporazum s Veterinarskom stanicom Slatina (koja je angažirala Vetam za područje Osijeka) o pružanju pružanje usluge skloništa za životinje te sakupljanje i prijevoz nusproizvoda životinjskog podrijetla na području Grada Osijeka. Prema tom sporazumu Grad se obavezao za razdoblje od četiri godine isplatiti šest milijuna kuna za usluge dviju veterinarskih stanica.

U današnjem telefonskom razgovoru s tportalom Todorović nije htio ništa više tvrditi nego je rekao da stoji iza jučerašnjih izjava na kolegiju gradonačelnika.