OVČAR SPASILAC ŽRTVA NEMARA

Psa tragača GSS-a iz pakleno vrućeg auta spasio prolaznik

18.08.2011 u 17:53

Bionic
Reading

Belgijskog ovčara HGSS-a koji spašava ljudske živote, upravo je ljudska nebriga jučer umalo stajala života. Pas je naime, tko zna koliko dugo bio zatvoren u automobilu parkiranom na vrelom suncu. Dehidriranog i iznemoglog ovčara, koji se gušio u vlastitoj slini, od sigurne je smrti spasio prolaznik Bruno Čipić, koji nam je, vidno potresen, prepričao nemili događaj. Naknadno smo doznali da su HGSS-ovac i njegov pas uključeni i u potragu za nestalom Antonijom Bilić

'Kada sam jučer s kolegama išao na ručak, uočili smo psa zatvorenog u privatnom automobilu koji je bio parkiran na suncu, točno u podne. Na Fordu Fusionu zagrebačkih registracijskih oznaka, bila je naljepnica Hrvatske gorske službe spašavanja, te 'Rescue dog in transit'. Mislili smo da se čovjek tek nakratko zaustavio, no po povratku s ručka, nakon 45 min, nesretni je pas i dalje bio u pregrijanom autu na kojemu su svi prozori bili potpuno zatvoreni, no sada već u vidno lošem stanju. Sav u slini, dahtao je toliko da se čitav automobil tresao' ispričao nam je Bruno Čipić.

Odlučan da pomogne belgijskom ovčaru koji je već bio na izmaku snaga odmah je pozvao centar 112 i policiju te veterinarsku stanicu grada Zagreba. Na sreću, Bruno i njegovi kolege slučajno su primijetili da je automobil otključan. Otvorili su vozačeva vrata a potom poklopac prtljažnika da pas dođe do zraka.

'Bio je u potpunom šoku, nije znao gdje je, sav u slini. Odmah smo donijeli vode da ga rashladimo, no ni nakon 10-ak minuta nije dolazio k sebi. Tada je došao vlasnik psa, gospodin Kristijan Nikolić, član HGSS-a te je izvadio polumrtvog psa iz auta i odnio ga u obližnju fontanu', prepričao nam je Bruno Čipić. Čitav se događaj odigravao jučer kod poslovnog kompleksa Zavrtnica u Zagrebu gdje je ubrzo po dojavi stigla i policija kojima je vlasnik psa dao svoje podatke.

'Policajac mi je na pitanje hoće li biti nekakvih sankcija zbog ovakvog nemara, odgovorio da se mora posavjetovati sa šefom kako ce dalje postupiti. Kontaktirao sam i veterinarsku inspekciju u kojoj su mi pak rekli da ce policija njima proslijediti podatke te da ne treba posebna prijava. Nikolić i njegova supruga odvezli su potom psa, vjerojatno na veterinarski fakultet.

Napominjem da se radi o privatnom psu koji je profesionalno treniran za potrebe spašavanja ljudi, što su vjerojatno platili porezni obveznici. Dotični je gospodin u službi spašavanja ljudskih života, nominalno volonterski te je za to također obučavan u programima izobrazbe HGSS-a. Pitam se bismo li mu, nakon ovakvog nemara, dali živote svojih najbližih u ruke', kaže Čipić koji je u posljednji trenutak spasio psa spasioca, koji je, kako doznajemo, uključen i u potragu za nestalom Antonijom Bilić.