PRED OTKAZOM 700 RADNIKA

Prvosvibanjski prosvjed pred vranjičkim Salonitom

01.05.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Stotinjak tvorničkih radnika iz Splitsko-dalmatinske županije okupilo se jutros pred Salonitom, tvornicom u Vranjicu, kako bi upozorili svoje poslodavce da im neće dopustiti da unište tvrtke i bez osnovnih sredstava za život ostave oko 700 radnika i članova njihovih obitelji

Na prosvjedu su bili radnici i sindikalni povjerenici Jadranske pivovare, splitske Željezare, AD 'Plastika', Salonita, Ine, Luke 'Split', Dalmacijavina i ostalih tvrtaka u Županiji. Prosvjed je počeo intoniranjem hrvatske himne, a zatim su radnici odali počast radnicima Salonita umrlim od azbestoze.

Sindikalni povjerenik AD 'Plastika' Pero Klišmanić, razočaran slabim odzivom radnika na prosvjed, rekao je kako vjeruje da je ljudima svega dosta, ali je pritom prozvao organizatore koji su, po njegovu mišljenju, loše pripremili prvomajski prosvjed u Vranjicu. 'Očito je kako je gladne radnike više privukla spiza na Marjanu, njoke s plodovima mora, nego tuga i bijeda pred Salonitom', rekao je Klišmanić.

Potporu radnicima najveće dalmatinske županije izrazio je povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) u toj županiji Jozo Marić, koji je podsjetio na prošlogodišnji prosvjedni skup održan na istome mjestu u isto vrijeme.
'Vladina recesijska mjera za očuvanje radnih mjesta u ovoj se županiji ne osjeća jer se upravo ovdje događaju otkazi ugovora o radu i gube se radna mjesta' rekao je, ističući kako upravo zato Vladi poručuju da je 2500 radnika u Županiji izravno ugroženo i 'zbog njihove neaktivnosti radna će mjesta će propasti, a ljudi završiti na burzi'.