PROSVJEDNA VOŽNJA

Prvi zagrebački 'Pride Ride' na dan izborne šutnje: 'Ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo!'

19.06.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Dan uoči parlamentarnih izbora, u subotu 4. srpnja, u Zagrebu će se održati prosvjedna vožnja 'Pride Ride 2020'. Taj događaj organizira inicijativa 'Ponosni Zagreb', sastavljena od cijelog niza udruga: Trans Aid, QueerUp, Le Zbor, qSPORT.info, Queer Zagreb Udruga, Drum 'n' bijes, VoxFeminae, Faktiv, CroL.hr, Dugine obitelji, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT', Zbeletron i Ponosni Zagreb

U najavi 'prvog zagrebačkog Pride Ridea' na Facebooku, organizatori poručuju da je prva polovica 2020. bila je dosta dramatična.

'Doživjele smo i preživjeli virus, potres, rušenje katedrale dinamitom. Estradne su 'zvijezde' dobile medijski prostor i pokušale pokrenuti bunu oko obaveznog cjepiva, 'miroljubive' političarke ne poznaju zakon o zločinu iz mržnje i podupiru silovanje žena i djece nacionalnih manjina, a 'pjevači' pod krinkama 'političara' samo i isključivo svoje vole, vole najviše', stoji u uvodu.

'Sad, kada većina stanovništva napokon zna da se ruke s vremena na vrijeme trebaju i oprati, a dio je državnih institucija uspio odbaciti pisaće mašine i faks uređaje, te postavio dio poslovanja online, vidimo da su čuda moguća. Iz tog razloga osjećamo golemu nadu i odgovornost da nešto trebamo poduzeti i da ne smijemo dozvoliti da ostanemo nevidljivi', pišu dalje organizatori.

Inicijativa 'Ponosni Zagreb' stoga 4. srpnja organizira prvi zagrebački 'Pride Ride', prosvjednu vožnju kojom će 'pokazati kako i dalje postojimo, kako ulice ovog razrušenog grada i dalje pripadaju i nama i da smo tu da svojim šarenim glasovima, smijehom i postojanjem ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo!'.

'Izvucite svoje bicikle, romobile, kolica, tricikle i monocikle, role ili vlastite nožice (ako ne stignete na Hrelić u nabavu) i priključite se najšarenijoj i najtoplijoj prosvjednoj vožnji. Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave! 'Pride Ride' je ovdje kako bi pokazao da ne trebate slijepo slijediti neke druge ljude, već da je moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim rukama', poručuju organizatori.

Gdje i kako?

Okupljanje je 4. srpnja kod Mimare u 17.30 sati. Organizatori potiču sudionike da svoje međunožne ljubimce ukrase šarenim zastavicama, balonima i sličnim rekvizitima, a vode li sa sobom pse ili djecu da 'paze da se ne isprepliću o nečije kotače'. Nakon 'Pride Ridea' svi zainteresirani moći će se nastaviti družiti i zabavljati na prvom 'Ponosnom Partyu' u prostorima AKC Medika.