izbori u lici

HDZ pobijedio, tek sada kreću prave političke igre; slijedi li rušenje župana Milinovića?

10.03.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Na prijevremenim lokalnim izborima za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije prema neslužbenim podacima pobijedio je HDZ. Vladajuća je stranka osvojila 35,42 posto glasova, dok je lista Darka Milinovića osvojila 20,43 posto

Koalicija HDZ/HSU/HSP AS/HSS/ HBS osvojila je 35,42 posto glasova, nezavisna lista Darka Milinovića 20,43 posto, HSP Karla Starčevića 17,15 posto, lista Ante Dabe 10, 8 posto, SDSS-a 5, 8 posto glasova.

Predsjednik ličkog HDZ-a Marijan Kustić procjenjuje da bi HDZ-u s koalicijskim partnerima moglo pripasti 14 ili 15 mandata.

'HDZ je sa svojim partnerima pobijedio na izborima za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije', kazao je nositelj liste HDZ-a Marijan Kustić u svom govoru. 'Najbolja anketa je na izborima i ovaj put smo pokazali da je HDZ najjača opcija u Ličko-senjskoj županiji', poručio je. Kazao je kako je HDZ sprema razgovarati sa svima.

Je li spreman razgovarati i s Milinovićem s obzirom da mu u županijskoj skuštini nedostaje još koja ruka do većine, Kustić nije želio odgovorit. A bez odgovora je ostalo i pitanje je li slijedeći potez HDZ-a rušenje akrualnog župana Darka Milinovića.

  • +5
Gospić: Marijan Kustić očekuje rezultate prijevremenih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

On pak kaže da se ne boji ničega pa čak ni pokušaja rušenja s mjesta župana. Priznaje kako je očekivao bolji rezultat te je otkrio kako je čestitao Kustiću na pobijedi.

'Vodili smo političku bitku s vrhom države, s vrhom HDZ-a', kazao je Milinović koji je nazvao svog oponenta Kustića i čestitao mu. 'Mi smo jaka politička opcija, jedan od najvećih prevaga je bio rezultat u Senju. Čestitam HDZ-u i svima vama na fer i korektnoj utakmici. Okupio sam ljude koji su bili hrabri suprotstaviti se najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj', kazao je.

Koliko kome vijećnika?

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, sedam s liste grupe birača Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste čiji je nositelj Ante Dabo, te dva s liste SDSS-a, doznaje HIna u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Gospiću.

Predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš naglašava pri tom da je riječ o potpunim, ali još uvijek neslužbenim izbornim rezultatima.

Rezultatom je zadovoljan nositelj liste HSP-a Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića koji je osvojio više od 14 posto glasova. Svjestan je da se bez njega neće moći formirati većina.

Od ukupno 43.217 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 22.138 birača, odnosno 51,23 posto.

U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor u nedjelju u 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su tamošnji birači prijevremeno birali županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu.

Na redovnim lokalnim izborima, održanim u svibnju 2017., u Skupštini Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, 18 mandata pripalo je listi HDZ-a koju je 'nosio' Darko Milinović, sedam NL Karla Starčevića, tri SDP-u, dva SDSS-u i jedan mandat HSLS-u. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

  • +7
Gospić: Darko Milinović u svom stožeru prati rezultate prijevremenih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL