BERLIN U STRAHU OD TERORIZMA

Prvi put zatvorena staklena kupola Reichstaga!

23.11.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Njemačka već nekoliko dana živi u blagoj groznici zbog mogućeg terorističkog napada u organizaciji Al Kaide, o čemu su snage sigurnosti dobile informacije iz više različitih izvora. Njemačka policija zato je odlučila zatvoriti velike dijelove Reichstaga za posjetitelje, osim za unaprijed najavljene skupine

Zgrada Reichstaga jedna je od najpoznatijih u Berlinu. Prvotno je sagrađena 1894. godine, a opasno je nastradala u velikom požaru 1933, koji je Hitleru koristio za uvođenje diktature u Njemačkoj. Svoju najnoviju inkarnaciju, 1999, s

velikom staklenom kupolom u sredini, Reichstag može zahvaliti poznatom arhitektu Normanu Fosteru. Danas se tu nalazi njemački parlament, kao i luksuzni restoran unutar kupole, a zahvaljujući svojoj dugoj povijesti Reichstag je jedna od glavnih turističkih atrakcija Berlina. I od jučer je prvi put u od Fosterove rekonstrukcije zatvorena za javnost!

Njemačka već nekoliko dana živi u blagoj groznici zbog mogućeg terorističkog napada u organizaciji Al Kaide, o čemu su snage sigurnosti dobile informacije iz više različitih izvora. Njemačka policija zato je odlučila zatvoriti velike dijelove Reichstaga posjetiteljima, osim za unaprijed najavljene skupine. Također je oko zgrade u središtu Berlina raspoređeno dodatnih šezdeset policajaca, a uvedene su i još neke mjere sigurnosti o kojima policija nije htjela detaljnije govoriti u javnosti. Aktualna sjednica njemačkog parlamenta će se nastaviti, jer zastupnici ne žele ustuknuti pred prijetnjama terorista.

Treba još reći da njemačke sigurnosne službe trenutno pažljivo prate čak 1000 svojih građana, za koje postoji sumnja da bi mogli počiniti teroristički čin. Među njima je izdvojeno 130 najopasnijih, koji spadaju u kategoriju spremnih na, kako se to kaže u njemačkoj policiji, politički kriminal.

Dodatne mjere sigurnosti uvedene su i u berlinskom gradskom prijevozu, dakle u metrou i tzv. S-Bahnu. Na oglasnim pločama se putnike upozorava da obrate pažnju na ostavljene torbe i ruksake, u kojima bi mogle biti eksplozivne naprave. Također, vidljiva je veća prisutnost policije, naoružane i automatskim oružjem, što inače nije slučaj. U nekim zgradama javnih službi ovih dana je uvedena i praksa legitimiranja posjetitelja pri ulasku, što prije nije bio slučaj.

Sve to je s ciljem da se spriječi najavljeni teroristički napad Al Kaide i njenih islamističkih saveznika, za koji mediji špekuliraju da bi se trebao odvijati po scenariju kakav se odigrao u indijskom Mumbaiju, kada je u luksuzni hotel upala skupina terorista i počela ubijati sve živo. Građani Berlina za sada cijelu situaciju prihvaćaju smireno, no njemački mediji naglašavaju da se Njemačka s ovakvom terorističkom prijetnjom nije suočila već nekoliko desetljeća. 'Situacija izaziva velike brige, ali nije vrijeme za paniku', zaključni je stav berlinske policije o prijetnjama Al Kaide.