HSS KRITIZIRA VLAST

Prvi put poljoprivreda nije starteška grana

22.12.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg danas je na programskoj Glavnoj skupštini stranke istaknuo da je aktualna Vlada prva kojoj proizvodnja hrane i poljoprivreda nisu strateške gospodarske grane, a to su, kazao je, najpotentnije gospodarske grane za razvoj gospodarstva s najmanje ulaganja.

"Građanima je ruka gurnuta u džep do lakta pa i dublje, džepovi su nam prazni, džepovi su nam probušeni, ništa se ne događa osim što se vadi i ona zadnja kuna hrvatskim građanima, to je politika ove vlade. Nije dobra", rekao je Hrg.

Njegovo izvješće o radu HSS-a u 11 mjeseci, koliko je on na čelu stranke, jednoglasno je usvojilo nazočnih 824 izaslanika od ukupno 1088 članova Skupštine.

Hrvatsku seljačku stranku zabrinjava stanje u državi i bezidejnost Kukuriku koalicije u osmišljavanju programa koji bi otvarali nova radna mjesta, navodi se u izvješću za razdoblje od 1. veljače do 22. prosinca ove godine. Ističe se da HSS redovito upozorava na probleme, ali i predlaže rješenja od kojih je jedno od najboljih smanjenje PDV-a na hranu. "No, umjesto smanjenja, uveden je PDV i na one artikle gdje ga do sada nije bilo. S obzirom na zadnja događanja oko pada kreditnog rejtinga očito je da ova vlada definitivno nema nikakvih ideja ni rješenja, što postaje izuzetno opasno za građane Hrvatske", kaže se u izvješću.

U izvješću, koje je u pisanom obliku podijeljeno izaslanicima, kaže se kako je HSS trenutno, po svim anketama, pozicioniran među prvih pet stranaka, a nedavno su bili pod rubrikom "ostali". Trend pada je zaustavljen navodi Hrg u izvješću i izražava uvjerenje, da će HSS već na idućim parlamentarnim izborima i imati svoj klub u Hrvatskom saboru. Za ostvarenje takvih ciljeva, ističe, nužni su dobri rezultati na lokalnim izborima, ako lokalne organizacije ostvare dobre rezultate lakše će se ostvariti i na nacionalnoj razini.

Predsjednik Stručnog vijeća HSS-a dr. sc. Damir Novotny predstavio je "Osnovne odrednice programa HSS-a od 2012. do 2016." ističući kako HSS, kao tradicionalna hrvatska stranka političkog centra, svoju doktrinu ovime prilagođava suvremenom okruženju i činjenici ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU u srpnju 2013. kao jednom od najvećih povijesnih izazova ali i najveće razvojne prilike u novijoj hrvatskoj povijesti.

Hrvatske političke stranke moraju pronaći rješenja za glavne ekonomske i društvene probleme s kojima se hrvatsko društvo sučeljava. To su, rekao je, izlazak iz dugotrajne ekonomske krize i osiguravanje dugoročno održivog ekonomskog rasta, otvaranje prostora za investicije u gospodarstvu i otvaranje novih radnih mjesta, ravnomjernog regionalnog i ruralnog razvoja, reforme javnog sektora, integraciju u veliko EU tržište te razvoja društva i društvenih djelatnosti u cjelini.

HSS se zalaže za stabilnu monetarnu politiku kojom se osigurava makro-ekonomska stabilnost i stabilnost financijskog sustava, za zaokret u fiskalnoj politici koji će se temeljiti na decentralizaciji fiskalnog sustava, za poreznu reformu kojom će se definirati novi porezni oblici za financiranje lokalne samouprave, uvođenje imovinskog cenzusa kao kriterija prilikom određivanja visine poreza, uvođenje međustope PDV-a u visini od 10 posto na poljoprivredne proizvode i proizvode prehrambeno-prerađivačke industrije, rekao je Novotny.

HSS poštuje temeljne vrijednosti skladnog obiteljskog života kao jamstvo razvoja zdrave ličnosti djece i društva uopće i zalaže se za potporu obitelji uspostavljenoj na zajednici između muškarca i žene, rekao je Novotny istaknuvši kako je Hrvatskoj potrebna djelotvorna populacijska politika.

Skupština je rad nastavila raspravom o programu stranke u iduće četiri godine.