općinski sud u zadru

Prvi liječnik u Hrvatskoj koji je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog smrti 6-godišnjaka

15.02.2019 u 08:52

Bionic
Reading

Zbog nesavijesnog liječenja kojim je prije četiri godine skrivio smrt šestogodišnjaka Roka Begonje iz Svetog Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha, poznati zadarski pedijatar Darko Rudan osuđen je na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Kazna mu je izrečena na Općinskom sudu u Zadru

Prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu protiv liječnika donijela je sutkinja Ana Zrilić jer je, prema optužnici, počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Koliko je poznato, ovo je prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta, piše Slobodna Dalmacija.

Radman je osuđen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći, u zadarskom Domu zdravlja propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i, stoji u optužnici, propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Radman znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji. Unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti nisu obavljene, piše, niti osnovne pretrage, poput krvi i urina već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju.

U optužnici stoji kako je Radman bio svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, ali da ga je otpustio na kućno liječenje i preporučio daljnju primjenu terapije Sumamedom i propisao antipiretike.

Zbog svega toga se, navodi tužiteljstvo, 16. veljače 2015. godine dječaku pogoršalo zdravstveno stanje te je, unatoč hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar, istoga dana preminuo.

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo je istragu o smrti šestogodišnjaka pokrenulo 17. rujna, sedam mjeseci nakon tragedije, a optužnicu je sastavio današnji državni odvjetnik Ivica Škara.