BRAILLEVO PISMO

Prvi izbori na kojima slijepi glasuju samostalno

10.01.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Izbori za predsjednika Republike prvi su izbori u Hrvatskoj na kojima gotovo šest tisuća slijepih osoba može konzumirati svoje građansko pravo za tajnim glasovanjem, kazao je danas za Hinu predsjednik Hrvatskog saveza slijepih osoba Vojin Perić

Pojasnio je da je razlog tome što je Državno izborno povjerenstvo udovoljilo zahtjevima udruga slijepih osoba da se na svim biračkim mjestima može uz glasački listić, koji je jednak za sve birače, dobiti i popis kandidata tiskan na brailleovom pismu i šablona s izrezanim krugom za redne brojeve kandidata, preko koje slijepe osobe samostalno zaokružuju željeni broj.

Glasačima bez vida ostala je mogućnost da na izbore izađu uz videću osobu u koju imaju povjerenje i obave glasanje kao i ranije, međutim sada mogu po prvi put i sami uzeti olovku i 'neposredno politički oblikovati društvo u kojem žive kao i svi ostali birači', kazao je Perić.

Dodao je da ga je 27. prosinca i danas iznenadilo koliko je snažno dobar osjećaj 'to novo zrnce dostojanstva u samostalnosti'.

Prema njegovim riječima ovakvo je rješenje originalno hrvatsko, a slijepe osobe mogu neposredno i tajno glasati samo još u onim zemljama gdje je glasovanje elektronsko.

Za Miru Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet ovo nije samo mogućnost korištenja prava na tajno glasanje nego i 'glas demokracije' u smislu 'jednakopravnosti svih građana kao opći preduvjet za socijalnu uključenosti slijepih osoba i smanjivanje broja ograničavajućih društvenih normi'.

Mirsad Bećirović, tajnik Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije, svoje je biračko pravo iskoristio na biračkom mjestu u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić uz riječi da glasuje uvijek od svoje osamnaeste godine, kada je vidio, iako je nakon gubitka vida trebao pomoć drugih osoba.

'Nisam se zbog sljepoće htio odreći svog demokratskog prava da biram, ali moram priznati da nikada do sada nisam bio siguran da kod čitanja i zaokruživanja nije došlo do neke zabune ili manipulacije. Osim toga zbog novog načina glasovanja ne osjećam više raniju prikraćenost za tajnim glasovanjem', rekao je.