RAZMJENA SLIČNIH ISKUSTAVA

Prvi europski autonomaš primio čelnike Istre

06.03.2015 u 20:47

Bionic
Reading

Predsjednik Katalonije Artur Mas primio je istarskog župana Valtera Flegu i gradonačelnika Pule Borisa Miletića u sjedištu regije Katalonije u Barceloni, priopćio je Kabinet župana Flege. 'S Arturom Masom smo razgovarali smo o aktualnim temama, od gospodarstva, turizma do sustava javne uprave. Naravno, najviše vremena razgovarali smo o zahtjevu za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije', kazao je župan Flego

Predsjednik Mas izvijestio je delegaciju Istre o tijeku njihove borbe za pravo na odražavanje referenduma, kao i o razlozima zašto to traže.

Naime, u studenom 2014. održan je savjetodavni referendum na koji je izašlo oko 2,3 milijuna katalonskih birača od kojih je 80,76 posto odgovorilo pozitivno na oba referendumska pitanja: 'Želite li da Katalonija postane država?' i 'Ako to želite, želite li da ta država postane neovisna?'.

Kako je kazao Mas, Katalonija Madridu godišnje plaća oko 16 milijardi eura poreza više nego što dobije natrag od središnje vlasti čime se koči razvoj četvrtog po redu najvećeg gospodarstva u Europi. Napomenuo je i da je većina općina i gradova Katalonije za nezavisnost, kao i većina zastupnika u katalonskom parlamentu.

Istarska delegacija izvijestila ga je o situaciji u Istarskoj županiji koja kao druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj ima slična iskustva te godišnje u centralnu blagajnu uplaćuje mnogo više sredstava nego li joj se vraća.

Istra se, stoga zalaže za fiskalnu decentralizaciju te spuštanje ovlasti na razinu najbližu građanima.

'Različite zemlje imaju različite razine vlasti. Međutim, u današnje vrijeme niže razine vlasti imaju sve značajniju ulogu u razvoju zemlje. Sve vise zemalja diljem Europe provodi reforme na području fiskalne decentralizacije', istaknuo je gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Izvijestili su, također, predsjednika Masa o sličnim zahtjevima Istre prema Zagrebu, naročito kada se radi o pravu na referendum i fiskalnoj decentralizaciji zemlje.

'Danas suvremene države trebaju na optimalan način riješiti pitanje zadovoljavanja javnih potreba, pritom poštujući princip supsidijarnosti. Zato smatramo da je decentralizacija ispravan put', naglasio je gradonačelnik Miletić.

U neslužbenom dijelu sastanka delegacija Istre pozvala je Masa da uzvrati posjet Istri na što je on odgovorio da je već jednom posjetio Istru, ali kako se nada da će uskoro opet biti prigode za uzvratni posjet.