MALI RAKETNI ŠTIT

Prvi američki projektili 'patriot' stigli u Poljsku

24.05.2010 u 18:06

Bionic
Reading

Prva bitnica američkih protuzračnih projektila 'patriot' stigla je u ponedjeljak u bazu Morag na sjeveroistoku Poljske, gdje će ostati 30 dana, objavilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo u Varšavi

'Vojnici 5. bojne 7. pukovnije protuzračnog topništva... u ponedjeljak će početi iskrcavati opremu koja je prevezena u 37 željezničkih vagona', stoji u priopćenju veleposlanstva.

Poljska je u veljači potvrdila sporazum o budućem statusu američkih vojnika smještenih na poljskom tlu (SOFA), koji je omogućio raspoređivanje projektila 'patriot', podsjeća veleposlanstvo, dodajući kako će projektili u Poljskoj ostajati 30 dana u jednom tromjesečju, a ne stalno.

U zajedničkim vježbama s poljskim snagama sudjelovat će između 100 i 150 američkih vojnika iz 5. bojne. Svečanost dočeka američkih vojnika u Moragu, vojnoj bazi smještenoj oko 250 kilometara od Varšave i samo 60 kilometara od ruske enklave na Baltičkom moru Kalinjingrada, predviđena je za srijedu, u nazočnosti američkog veleposlanika u Poljskoj Leeja Feinsteina i američkog generala Marka Bellinija.

SAD je u rujnu odustao od svojeg projekta postavljanja proturaketnog štita u srednjoj Europi i u međuvremenu, nakon ponovne procjene opasnosti od Irana, pokrenuo nov projekt, kojim se učvršćuje obrana od projektila srednjeg i kratkog, a ne više dugog dometa.