IMA ČAK JEDNA I OD 100 KUNA

Prve tvrtke za 10 kuna su pekarnice, frizeraji...

26.10.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Prema informacijama koje smo dobili od Visokog trgovačkog suda, u točno sedam dana otkako je na snazi novi Zakon o trgovačkim društvima, osnovano je šest tzv. tvrtki za deset kuna, dok su trgovački sudovi diljem zemlje zaprimili 17 prijava za osnivanje j. d. o. o.-a

Prvog dana stupanja na snagu (18. listopada), novi Zakon o trgovačkim društvima susreo se s prvom preprekom, pa toga dana nitko nije uspio prijaviti tvrtku. Naime, aplikacija za prijavu na HITRO.HR-u nije funkcionirala za j. d. o. o. jer je primarno napravljena za obične d. o. o.-e s gotovinskim kapitalom. U Ministarstvu nam tvrde da je nova aplikacija bila dovršena već u ponedjeljak (22. listopada) te da savršeno funkcionira, a dokaz tomu je

Što je to j. d. o. o.?

Novim Zakonom o trgovačkim društvima omogućeno je osnivanje jednostavnih trgovačkih društava ili j.d.o.o.-a.

Poanta donošenja zakona je uvođenje mogućnosti da se u što kraćem roku, elektronskim putem, iz bilo kojeg grada ili zemlje, u Hrvatskoj osnuje jednostavna tvrtka koja može imati minimalni kapital od samo 10 kuna. Troškovi osnivanja j. d. o. o. iznose najmanje 807,50 kuna, dok 'obični' d. o. o. u samom startu košta nekoliko tisuća kuna, a najmanji početni kapital je 20.000 kuna. 

19 elektronskih rezervacija imena tvrtki samo toga dana i samo u Zagrebu.

Ipak, trgovački sudovi u Hrvatskoj u sedam dana primjene zakona dobili su 17 prijava za osnivanje j. d. o. o., a od toga samo jednu elektronskim putem - potvrdili su nam na Visokom trgovačkom sudu. Do kraja radnog vremena sudova, u četvrtak, 24. listopada, bilo je osnovano već šest tvrtki od kojih pet ima minimalni kapital od 10 kuna, a jedna je čak uložila 100 kuna u svoj početni kapital.

Prva osnovana j. d. o. o. je tvrtka I. M. koja je dobila dozvolu za rad 23. listopada, a bavi se ugostiteljstvom i turizmom. Temeljni kapital je 10 kuna.

Preostalih pet tvrtki osnovano je 24. listopada. Tvrtka KOL bavi se trgovinom i proizvodnjom pekarskih proizvoda i početni kapital joj je također 10 kuna. 

J. d. o. o. GARANCIJA bavi se 'građenjem i uslugama', j. d. o. o. ROBERTA je frizerski salon, a Privatno naselje Varaždin bavi se trgovinom i uslugama. 

Jedina jednostavna tvrtka koja je za početak poslovanja na račun uplatila čak 100 kuna je EDUCATIO koja se bavi proizvodnjom, trgovinom i uslugama.

Detaljnije podatke o tome kako osnovati j. d. o. o. pročitajte OVDJE.